PR CIKK

2024.02.27. 10:52

A lakosságszám növelése a cél

Valóra vált az álom: a Becsky–Kossuth-kúria és a hozzá tartozó 4 hektáros park működő turisztikai attrakcióvá vált.

Szon.hu

– Pályafutásom kezdetén, 1999-ben Komlódtótfalu egyike volt a nagyon nehéz helyzetben lévő településeknek. Az 1400 lakosú falut az 1970-es Tisza–Szamos-közi árvíz nagyrészt megsemmisítette, lakosainak száma az ezredfordulóra 67-re csökkent: ők jórészt idős emberek voltak. A közellátást megszüntették, az autóbuszjáratok megszűntek, a Csengerrel összekötő kompátkelő nem működött, a közterületek elhanyagoltak voltak – feladat volt tehát bőven! 

Folyamatos fejlesztések

– Az első intézkedéseim között újraindítottam egy megfelelő színvonalú élelmiszerboltot, a révátkelőt átvettük Csenger önkormányzatától és újraindítottuk, visszaszereztünk néhány autóbuszjáratot, a fiatal családokat pedig ingyenes építési telekkel csábítottuk a faluba – ezen intézkedéseknek köszönhetően a lakosaink száma meghaladta a százat. Emlékszem, voltak olyan évek, amikor több mint tíz óvodás korú gyerek volt a településen. Komlódtótfaluban épült először a járásban fa játszótér, ami olyan sikeres volt, hogy aztán gomba módra szaporodtak a környező településeken. Az első nagyobb beruházás a csapadékelvezető rendszer rekonstrukciója volt 2002-ben. Ezután folyamatosak voltak a fejlesztések: rendbe hoztuk a közterületeket, gépeket vásároltunk a hatékonyság növelése érdekében, minden pályázati programban részt vettünk, ami elérhető volt. Felújítottuk az idősek napközi otthonát, orvosi rendelőt építettünk, majd közösségi ház épült könyvtárral és rendezvényteremmel. A községi temetőt is rendbe hoztuk, s kegyeleti búcsúztató épült. Sikeres falunapokat rendeztünk, amelyeknek a pandémia vetett véget. Amint lehetőség nyílt rá, korszerűsítettük a középületeket. Az önkormányzat tulajdonában lévő valamennyi utat felújítottuk, a külterületi utakat zúzott kővel stabilizáltuk. 2023 volt a falunk nagy éve: végre befejeződött a Becsky–Kossuth-kúria több évtizede húzódó felújítása, így a település legikonikusabb épülete és a hozzá tartozó 4 hektáros park nagy örömünkre működő turisztikai attrakcióvá vált. Ezzel párhuzamosan a falunk 3700 méter hosszú közútját az állami közútkezelő teljes hosszában, a legkorszerűbb feltételeknek megfelelve felújította. 

Ambiciózus célkitűzés

– Kijelenthetjük, hogy Komlódtótfalu élhető település képét mutatja a hozzánk látogatók számára. Ennek ellenére a falu vezetése nem dőlhet hátra a kávéját kavargatva, mert tennivaló továbbra is van. Véleményem szerint az erőforrásainkat a következő években a lakosságszám növelésére kell fordítanunk, ennek érdekében közvetve és közvetlenül mindent meg kell tennünk. Ha az elmúlt közel 25 év nem is volt hiábavaló, azt az ambiciózus célkitűzésemet még nem sikerült elérnem, hogy Komlódtótfalu állandó lakosainak száma meghaladja a 300-at, ami egy értelmezhető településnagyság.

„A falu vezetése nem dőlhet hátra a kávéját kavargatva, mert tennivaló továbbra is van.”
Szabó Árpád,
Komlódtótfalu polgármestere

PR-Cikk

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!