Hirdetés

2024.06.18. 11:26

Vendéglátós állás után néznél Ózdon vagy környékén? Ezekből a lehetőségekből válogathatsz!

A vendéglátás azon iparágak egyike, ahol szinte folyamatosan adódnak elhelyezkedési lehetőségek, egészen változatos munkakörökben. A gyakran elérhető pozíciók listája Ózd és környéke vonatkozásában is meglehetősen széles, ami ideális feltételeket teremt a vendéglátás mozgalmas világa iránt érdeklődők számára. Következzen néhány példa a visszatérő álláslehetőségekre!

PR cikk

Forrás: Freepik.com

Felszolgáló

A vendéglátós álláskategórián belül a felszolgálói pozíciók egy kimondottan gyakran feltűnő lehetőségnek számítanak. Erről tanúskodik a régió munkaerőpiacára specializálódott OzdAllas.hu weboldala is, amelynek felületén keresztül már több étterem is hirdetett felszolgálói állásokat. Sőt, arra is volt számos alkalommal precedens, hogy szállodai étteremhez toboroztak munkavállalókat ugyanezen munkakörbe: https://ozdallas.hu/allasok/vendeglatas.

Az ilyesfajta állásoknak talán az egyik legnagyobb előnye, hogy széles körben lehet elérhető az álláskeresők számára, hisz a pozícióhoz támasztott követelmények sokkal inkább a személyes tulajdonságokra és fellépésre fókuszálnak, mintsem a releváns előzetes képzettségekre és tapasztalatokra. Persze utóbbiak megléte kétségkívül előnyt jelent, ugyanakkor számos munkáltató kész betanítani munkavállalóit a felszolgálói feladatkör ellátásra.

Ezen feladatkörbe egyebek mellett olyan tevékenységek tartoznak, mint például az asztalfoglalások kezelése, a rendelések felvétele, az étlap megismertetése, valamint a megrendelt ételek és italok szervírozása. Emellett a felszolgálók tevékenyen közreműködnek az étterem zavartalan működésének biztosításában, melynek részeként felöltik az árukészletet, gondoskodnak az asztalok és az éttermi környezet rendezettségéről.

Általánosságban tehát gyorsan megtanulható és egyértelmű feladatokért felelnek, amely teendők ellátásához kétségkívül elengedhetetlen a megfelelő szorgalom, kitartás és vendégközpontú hozzáállás.

Szakács

Az éttermi álláslehetőségeknél maradva, mindenképpen megemlítendőek a szakács pozíciók is, amelyek már valamennyi esetben szakirányú középfokú végzettséget várnak el a pályázóktól. A feladatok ezen állások kapcsán természetesen főként az ételkészítés köré szerveződnek, ugyanakkor korántsem merülnek ki ennyiben.

A szakácsoknak ugyanis rendszerint az étlap és a menü összeállítására, az alapanyagok megrendelésére és feldolgozására, továbbá a konyhai működés irányítására is kiterjednek felelősségeik. Utóbbi alatt értjük például a konyhai kisegítők munkájának koordinálását vagy a konyhai (pl. higiéniára vonatkozó) előírások betartatását. Elmondható tehát, hogy nem csak szakmai felkészültségre, hanem kiváló kommunikációs készségekre, csapatban való együttműködés képességére, továbbá nagyfokú szervezettségre is szükség van a munkakörben való eredményes helytálláshoz.

Szállodai recepciós

Persze nem csak éttermekben, hanem akár szállodai területen is adódhat lehetőség a munkavállalásra a régióban. A szállodai recepciós munkakör például egy kimondottan gyakran felbukkanó pozíció, amely meglehetősen széleskörű és változatos feladatokkal jár. Ennek egyik nagy szeletét a kapcsolattartói teendők teszik ki, magában foglalva többek között a vendégek részére történő tájékoztatást és információszolgáltatást, illetve a szálloda egyéb munkatársaival való kommunikációt.

Ezenkívül kiemelt jelentőséggel bírnak az adminisztrációs feladatok is, hisz a szállodai recepciósok kezelik a szobafoglalásokat, illetve számos egyéb nyilvántartást is vezetniük kell. A munkakör tehát igencsak sokszínű, ami változatos, ugyanakkor korántsem teljesíthetetlen elvárásokat támaszt a pályázók felé. Ennek értelmében rendszerint középfokú végzettségre, kommunikációképes angol nyelvtudásra, felhasználói szintű számítógépes ismeretekre és persze vendégközpontú attitűdre van szükség az esélyes pályázáshoz.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában