Sport

2011.07.04. 13:16

A világ legkeményebb gyalogösvénye - El Camino del Rey

Az El Camino del Rey az andalúz hegyekben fekvő embert próbáló és maximális felkészültséget igénylő gyalogösvény. Aki nekivág, az számoljon azzal, hogy életveszélyes és teljesen illegális.

Az El Camino del Rey az andalúz hegyekben fekvő embert próbáló és maximális felkészültséget igénylő gyalogösvény. Aki nekivág, az számoljon azzal, hogy életveszélyes és teljesen illegális.

Az embert próbáló El Camino del Rey az andalúz hegyekben található Spanyolországban. Két vízesést, a Chorrot és a Gaitanejot köti össze, mely 1901 és 1905 között épült 2-300 méteres magasságban. A "Királyok ösvényének" is nevezett út azért épült, hogy hogy a vízeséseken épült vízerőműveken dolgozó munkások gyorsan és biztosan tudjanak közlekedni. Mára azonban az idő vas foga El Camino del Rey-t sem kímélte, így a 2000-es években a spanyol hatóság megtiltotta a használatát, ugyanis az elmúlt években többen szenvedtek halálos balesetet.

Az El Camino del Rey nem mindig volt veszélyes

Hogy miért kapta az El Camino del Rey (Királyok ösvényé) elnevezést? Azért, mert 1921-ben XIII. Alfonz király ezen az úton gyalogolt végig, hogy felavassa a Conde Del Guadalhorce gátat. Akkoriban még nem volt ilyen veszélyes az átlagosan egy méter széles ösvény, ugyanis akkor még korlátok és fix kőtalaj jellemezte. Több száz év elteltével ezek a korlátok eltűntek, az ösvény több helyen leomlott. Az extrém sportok kedvelőinek egyre vonzóbb terep annak ellenére, hogy a több halálos balesetet követelő útvonalat a spanyol hatóság a 2000-es években megtiltott a használatát. Tisztában vannak azzal, hogy egy egyszerű hatósági tiltás és a lebukás esetén fizetendő súlyos pénzbüntetés még nem tartja vissza a kalandorokat, ezért a sziklafalba fém vezetőszálakat rögzíttettek, melyekre karabinerrel lehet rögzíteni magunkat. A tervek szerint a spanyol kormány 2011-ben mintegy 7 millió euróból szeretné felújítani az ösvényt. 

Nem összekeverendő az El Camino zarándokúttal, ugyanis az egyetlen közös bennük, az elnevezésük. Akit nem rettent vissza a körülbelül 3km-es életveszélyes szakasz és a hatóságok előtti lebukás veszélye (6000 eurós büntetés), az nagyon készüljön fel a túrára, mert nem gyerekjáték.


  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!