Sport

2012.07.29. 17:37

Hamilton és a Lotus napja volt

Forma–1 - A vasárnap délutánra ígért eső és az igazi nagy izgalmak is elmaradtak a 27. Forma-1-es Magyar Nagydíjon, amelyet Lewis Hamilton nyert meg. Második és harmadik helyen a Lotus versenyzői, Kimi Räikkönen és Romain Grosjean végeztek.

Forma–1 - A vasárnap délutánra ígért eső és az igazi nagy izgalmak is elmaradtak a 27. Forma-1-es Magyar Nagydíjon, amelyet Lewis Hamilton nyert meg. Második és harmadik helyen a Lotus versenyzői, Kimi Räikkönen és Romain Grosjean végeztek.Szokatlan rajtot láthatott a szépszámú közönség: két felvezető kör volt. Schumacher kocsija azonban nem indult el a második körre, s amíg a mezőny újra végigaraszolt a pályán, addig a német versenyző járgányát a boxutcában keltették életre. Schumi így onnan indulhatott, ám az első kör végén ismét kiment: kereket cserélt. Ráadásul túl gyorsan hajtott a boxutcában, így áthajtásos büntetést kapott.Hamilton kiválóan kapta el a rajtot, mögötte nagyobb volt a helyezkedés, ám végül Grosjeannak sikerült megtartania második pozícióját, Jenson Button feljött a harmadik helyre. A kezdeti izgalmak után nyugodt körök következtek, csupán a mezőny hátsó régióiban történt egy-egy előzés. Az élmenők közül aztán Button érkezett először kerékcserére a tizenötödik kör végén, majd a következő percekben többen követték példáját. Hamilton a tizenkilencedik körben ejtette útba csapatát, ekkor Grosjean állt az élre, igaz, csak egyetlen kör erejéig, hiszen a francia is kihajtott a boxutcába. Räikkönen vette át a helyét, ám a következő forduló végén ő is lecseréltette az abroncsokat. Újra Hamilton került az első pozícióba, az élmezőnyben nem változott a sorrend a kerékcserék első hullámát követően.

 

Csapattársak küzdelme

Viszonylag eseménytelen körök következtek, Grosjean Hamiltont, míg Sebastian Vettel Buttont próbálta utolérni. Az utóbbi fogócskának az vetett véget, hogy Button második kerékcseréjére érkezett a boxutcába. Vettel négy körrel később követte, majd Grosjean is jött. Button eközben – a nyolcadik helyen haladva – beragadt Bruno Senna mögé, s értékes időt veszített, így Vettel a mclarenes elé került. Hamilton kerekeit villámgyorsan lecserélték, ám Räikkönen átvette a vezetést. A finnek világbajnoka később tehát az első helyről mehetett kereket cserélni, és éppen csapattársa, Grosjean mellé tért vissza a pályára. A két lotusos rövid, de kemény csatát vívott egymással, amiből a tapasztaltabb Räikkönen került ki győztesen, átvéve a második helyet. A sportágba idén visszatért sztár ezután az éllovas Hamilton után eredt.

A mezőny közepén Maldonadónak di Restával volt egy csörtéje, a dél-amerikai előzés közben letessékelte a pályáról ellenfelét, a manőver eredménye áthajtásos büntetés lett.

Schumacher vesszőfutása kilenc körrel a futam vége előtt ért véget, amikor kocsiját betolták a boxába.

 

Hamilton idén másodszor

Az utolsó percek kérdése az maradt, utoléri-e Räikkönen Hamiltont. Bár közel került a brithez, de annyira nem, hogy megelőzhesse vagy legalább érdemben támadhassa őt, így Hamilton idei második győzelmét ünnepelhette, a finnek pedig még várnia kell, hogy visszatérése után először a dobogó tetejére állhasson.

A Forma–1 a Magyar Nagydíj után nyári szünetet tart, a Belga Nagydíjat szeptember 2-án rendezik meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!