Sport

2014.01.20. 07:36

Nyíregyházi szárnyasruhák

Nyíregyháza - Az egyre népszerűbb szárnyasugrás sokkal biztonságosabb mint gondolnánk.

Nyíregyháza - Az egyre népszerűbb szárnyasugrás sokkal biztonságosabb mint gondolnánk. Az elmúlt esztendő egyik sporttragédiájának magyar áldozata volt. Októberben a kínai Hunan tartományi Tienmen-hegy völgyében zuhant le és veszítette életét Kováts Viktor, aki esélyesként érkezett a szárnyasugró világbajnokságra.

De mi is ez a szárnyasugrás, a wingsuit, kik a szárnyasugrók, a birdman-ek? A repülés utáni vágy egyidős az emberiséggel, az első madáremberek a 40-es 50-es években kezdtek próbálkozni különböző kezdetleges szárnyak használatával amivel hosszítani akarták a szabadesés idejét. Abban az időben az ejtőernyős sport technológiája még nem állt készen erre, így sajnos kevesebb mint több sikerrel próbálkoztak és sokan fizettek az életükkel ezért a bátorságért.

A modern kori szárnyasruhák korát 1997-től számítjuk amikor a Francia Patrick de Gayardon megvalósította álmát, és elkészítette az első, biztonságos, piackész wingsuit-ot, azaz szárnyasruhát. A sors fintora, hogy egy fatális hiba miatt tesztelés közben életét vesztette – ez sajnos nem ritka a repülés úttörői körében. Viszont próbálkozása nem volt hiábavaló, híre ment az ejtőernyős világban és egyre többen kezdték el próbálgatni, ruhákat készíteni. Ezek a felszerelések már biztonságosra sikerültek, egyre több ejtőernyős kezdte megismerni az igazi repülés élményét. A kétezres esztendők elején hazánkba is beköszöntött ez az egyre népszerűbb őrület.

Több idő a levegőben

Mindezeket egy szakavatott nyíregyházi fiatalembertől, Dolhai Zoltántól tudtuk meg. A szakmában csak Mókusként ismert ernyős, több mint ezernégyszáz ugrással van felvértezve, tagja a Nyírségi Ejtőernyős Egyesületnek, versenyző, bázisugró, szárnyasugró, kamerás, versenybíró és még valami, de erről majd később.

– A szárnyasugrásnak az a lényege, hogy a ruha segítségével sokkal több időt lehet eltölteni a levegőben és nem csak vertikális, hanem horizontális mozgásra is van lehetőség – kezdte a szárnyasugrás bemutatását Dolhai Zoltán.

– Ha valaki sima ernyőzéskor mondjuk négyezer méterről ugrik ki, egy perc szabadesés után nyitnia kell. Szárnyasruhával az egy perc helyett hármat lehet eltölteni a levegőben kupolanyitás előtt, közben akár hat-hét kilométer távolságot haladni kétszáz kilométer per­órás sebességgel és közben akár felhőket is kerülgethet.

A szárnyasruhát persze nem csak az ilyen versenyeken használják, megannyi videót láthatunk bázisugrókról, akik szikláról, magas toronyból vagy épület tetejéről vetik a mélybe magukat és próbálnak minél tovább siklani a levegőben.

Mennyivel veszélyesebb a szárnyasugrás a klasszikus ernyőzéstől?

– Semmivel sem veszélyesebb, hiszen a legújabb ruhák már biztonságosak. Ám a legfontosabb szabályokat itt is be kell tartani, csak annyit vállalni, amennyi a fizika és az ugró kondíciója, ügyessége és rutinja megenged!

És ha már a ruha, akkor ismét kapjon főszerepet a nyíregyházi sportember. A világon négy nagy elismert márka van, ezeket használják a menők és mindazok, akik szeretnének minél tovább jutni ebben az őrületben.

A nagy négyes egyike az Intrudair, amit most kapaszkodjanak meg: Nyíregyházán gyártanak. Az aligha lehet nagy meglepetés, hogy a cégnek a harmincnégy esztendős Dolhai Zoltán a megalapítója, tulajdonosa, fejlesztője, tesztelője és mindenese.

(A teljes cikket elolvashatja a Kelet-Magyarországban vagy a Kelet.hu-n.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!