Sport

2014.04.26. 11:23

Sérülten is két Európa-bajnoki bronz

Szentpétervár - Hat esztendő után ismét nemzetközi porondon mutatta meg magát a Mérk Kinizs SE.

Szentpétervár - Hat esztendő után ismét nemzetközi porondon mutatta meg magát a Mérk Kinizs SE. Akkor Orosi József a franciaországi kontinensviadalon a kilencedik helyen végzett. Az elmúlt héten Szentpétervár adott otthont az ifjúsági erőemelő Európa-bajnokságnak, amelyen Rácz Dávid túlszárnyalta klubtársa eredményét és még sem lehetett igazán elégedett.

Felnőtt rekordot guggolt

 

Dávid a 74 kilósok között a nevezési lista alapján éremesélyesként várhatta a megmérettetést. Sajnos a verseny előtt két héttel edzésen megsérült, így kérdéses volt, hogy legerősebb számában, a fekvenyomásban egyáltalán indulhat-e.

Mindezt figyelembe véve Dávid remekül kezdett, hiszen guggolásban hatalmas egyéni csúccsal, 220 kilóval zárt, ami egyben felnőtt magyar rekord, a szentpétervári mezőnyben pedig a harmadik legjobb eredmény volt.

Jött a fekvenyomás, amely előtt sajnos mellizmában érezte a korábbi sérülését, ám így is teljesített 130 kilót. A harmadik fogásra kockáztatott, felvette a fekvenyomó ruhát és 160 kiló alá feküdt. A decemberi felnőtt bajnokságon a 175 kiló is sikerült, most sajnos a 160 sem, ami egyébként a fogásnem elsőségét jelentette volna. Az érvényes 130 kilóval még így megmaradt az esély az összetettbeli bronzra.

Zárásként jött a felhúzás, ahol a második fogás, a 225 kiló után mindent, vagy semmi alapon 237.5 kilót kért Szűcs Sándor tanítványa, ami elegendő lett volna a bronzhoz.

Dávid jól indította a gyakorlatot, ám a holtponton végül nem sikerült túljutnia, így a súly győzött, és bár a fogásnemben a harmadik helyen zárt, elszállt az összetettbeli bronz. A versenyt végül egy litván srác nyerte 632,5 kilóval, amennyiben Dávid teljesen egészséges, ezt túlszárnyalhatta volna. Így is dicséretesen küzdött és guggolásban, valamint felhúzásban is bronzérmet szerzett. Remélhetőleg mihamarabb rendbe jön a sérülése, nem jön közbe semmi és akkor a szeptemberi, orosházi világbajnokságon visszavághat majd litván ellenfelének.

Izomgörcs volt a baj forrása

 

– A verseny maga remek volt, ám el vagyok keseredve, mert ha nincs ez a sérülés, akkor sokkal szebb eredményt érhettem volna el. Sajnos megsérült a mellizmom, éppen most jöttem egy specialistától.

– Szakadás nincs, viszont van egy kis izomgörcs és gyulladás. Kaptam három injekciót, a görcsöt kimasszírozta, így hamarosan teljes erővel edzhetek és készülhetek a következő versenyekre. A szeptemberi világbajnokságon pedig szeretnék majd visszavágni – tudtuk meg Dávidtól, aki a mátészalkai Déri Miksa szakközép végzőse és tanulmányait Miskolcon szeretné folytatni.

KM-ML

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!