Sport

2014.04.03. 13:37

Szikszai Bészi és a Drift

Interjú Szikszai Béla autóversenyzővel a 2014.04.06-án Debrecenben megrendezendő Drift verseny előtt.

Interjú Szikszai Béla autóversenyzővel a 2014.04.06-án Debrecenben megrendezendő Drift verseny előtt. Évről évre igyekszel újabb meglepetéssel szolgálni a szurkolóidnak és a kilátogató nézőknek. Úgy értesültem az idén is nagy meglepivel készülsz. Mesélnél erről?

- Igen, valóban nagy meglepetéssel készülünk az idei szezonra Kuti Jani barátommal, navigátorommal. Egy új arculat van kialakulóban, szerettünk volna egy olyan külsőt megálmodni, ami nem átlagos, sőt egészen egyedi és különleges. Ezúton is szeretném megköszönni Jani segítségét, hiszen időt és energiát nem kímélve vetette magát a feladatokba. Az autó teljes külső átalakuláson esett át, gyakorlatilag majdnem minden elem kicserélődik az E46-on. A motorháztető és a csomagtérajtó Csehországból érkezett a Pesch Motorsport műhelyéből, az első és hátsó lökhárítók a küszöbökkel pedig a Beammer Car Line Kft-nek és tulajának Keller Attilának köszönhető. Emellett pedig a már védjegyemmé vált babakék szín is a múlté lesz. Az új színért pedig a Fólia Dekor felel, Béres Attilával az élen. Magáról a színről egyenlőre nem nyilatkoznék, legyen ez meglepetés április 6-ig.

Ha már Drift verseny, és az is Debrecenben a Vámospércsi úton lesz április hatodikán. Te Drift, Rally, Rallysprint vagy milyen versenyzőnek is tartod magad?

- Mint szinte mindenki, én is rallysprint versenyeken, szlalomokon kezdtem pályafutásom, amikor még fogalmunk se volt mi az a drift. Mentünk ahogy tudtunk, több kevesebb sikerrel. Aztán ahogy cseperedtünk, jöttek a kunmadarasi hosszabb versenyek, majd a hegyi futamok. Fent a hegyekbe minden más, nem lehet ezt leírni, érezni kell, nagyon jó érzés ott versenyezni. Drift pilótának semmiképp nem tartom magam, hiszen nem is ilyen jellegű versenyeken indulok, a rally ami közel áll a szívemhez.

Anno emlékeim szerint sok Driftes autóversenyen vettél részt Debrecen és környékén. Mi tetszik ebben neked és mi motivál benne, hogy indulj április hatodikán is?

- A drift versenyekben az tetszik, ami az egész sava borsa, hogy az autót tökéletesen uralva közlekedni. A versenyautóm nem ezen szakág paraméterei alapján készült, viszont hátsókerekes és viszonylag erős, tehát alkalmas a driftelésre. Nagyon szeretek keresztbe autózni és ezt mára a köznyelv driftnek nevezi. Motivációról nem igazán beszélhetünk, hiszen ez a rendezvény számomra a mulatságról, szórakozásról szól, hogy jól érezzem magam és hogy szórakoztassam a közönséget, az embereket.

Mennyire tudod kiautózni magad a Vámospércsi úton lévő Driftpályán?

- Azt hiszem nyugodt szívvel kijelenthetem, hogy minden egyes versenyen élvezet volt itt autózni, nagyon jól éreztem magam minden alkalommal. Baráti viszonyt ápolok a versenysorozat megálmodójával Kunkli Gyula főszervezővel. Kreativitása eddig is bebizonyította, hogy a terület adottságaihoz mérten, a biztonsági szempontokat maximálisan szem előtt tartva, olyan nyomvonalat képes kijelölni versenyről versenyre, ami minden igényt kielégít, mind nézői, mind versenyzői szempontból. Idén megtisztelő felkérésének eleget téve versenyzői szemmel és szakmai tapasztalatommal próbálok segédkezni a nyomvonalak kijelölésében.

- Hajósi Miklós -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!