Sport

2016.04.24. 11:34

Birkózó olimpiai selejtező - Ligeti Dániel is riói kvótát szerzett

Budapest/Ulánbátor - Ligeti Dániel olimpiai kvótát szerzett a szabadfogásúak 125 kilogrammos kategóriájában vasárnap, a birkózók ulánbátori kvalifikációs versenyének utolsó napján.

Budapest/Ulánbátor - Ligeti Dániel olimpiai kvótát szerzett a szabadfogásúak 125 kilogrammos kategóriájában vasárnap, a birkózók ulánbátori kvalifikációs versenyének utolsó napján.

A többszörös Európa-bajnoki érmes nehézsúlyú birkózó már egy hete Nagybecskereken is közel volt Rióhoz, ám akkor az elődöntőben kikapott. A négy közé jutás ezúttal sem jelentett neki problémát, a 16 között az indiai Sumit Sumitot 6-4-re győzte le, majd a negyeddöntőben a bolgár Ljuben Ilijev ellen győzött, gyönyörű akciókat bemutatva, 7-3-ra.

Ligeti előtt az utolsó akadályt a kirgizek Ázsia-bajnoka, Ajal Lazarov jelentette, aki ellen egyszer kellett VILLANNIA a sikerhez. A mérkőzés elején az összekapaszkodás során a mérkőzésvezető többször is nagyobb aktivitásra kérte a feleket, a második percben aztán Lazarov szánta el magát akcióra, csípődobást indított, amelyet Ligeti egy gyönyörű gánccsal, és abból egy nagy dobással megkontrázott, s mivel a kirgiz a hátára zuhant, a magyar birkózó 4-0-ás előnybe került.

Mint később kiderült, ezzel a meccs érdemi része le is zárult, mivel Ligeti Dániel ezután magabiztosan vigyázott előnyére, Ajal Lazarov pedig képtelen volt vele mit kezdeni, így a szombathelyi klasszis jutott a fináléba, és a londoni után a riói olimpiára készülhet.

A nap másik két magyarja közül a 74 kilogrammos Nagy Mihály is nagyon közel volt a kvótához. A nyolcaddöntőből indulva a fehérorosz Raman Csitadze 11-10-es, majd a követező körben az örmény Grigor Grigorjan 10-6-os legyőzésével beverekedte magát az elődöntőbe, ahol végül csak egy hajszállal maradt le a kvótáról.

A négy között a bolgár Georgij Ivanov volt az ESMTK tehetségének ellenfele, aki az első menetben egyértelmű fölényben volt, és 7-0-ra elhúzott. A szünetre így kilátástalannak tűnt a csata, ám Nagy Mihály a folytatásban fokozatosan felőrölte ellenfelét, előbb két kitolással 7-2-re jött fel, 30 másodperccel a vége előtt pedig levitte riválisát és mögé került, majd sikeresen pörgetett (6-7). Rögtön ezután, amikor a másik irányba is elindította a pörgetést, úgy tűnt, megnyeri a meccset, az utolsó pillanatban azonban Ivanov belefogott az akcióba, és Nagy már hiába bújt ki alóla, végül 9-7-re veszített.

A vereség ellenére ekkor még megvolt Nagy Mihály esélye arra, hogy a kategória harmadik kvótáját megszerezze, ám később a moldáv Evgheni Nedealcótól 9-2-re kikapott.

A harmadik magyar, Szmik Attila (97 kg) egy győzelem után kikapott, majd kiesett.

Ligeti Dániel a nyolcadik magyar birkózó, aki kvótát szerzett az idei játékokra, szabadfogásban pedig Veréb István után (86 kg) ő a második. Mellettük a kötöttfogású Lőrincz Tamás (66 kg), Bácsi Péter (75 kg), Lőrincz Viktor (85 kg) és Varga Ádám (98 kg), a nőknél pedig Sastin Marianna (63 kg) és Németh Zsanett (75 kg) vívta ki az olimpiai szereplés lehetőségét. Birkózásban a versenyzők az országnak szerzik a kvótát.

Az olimpiára még nem kvalifikált versenyzőknek két hét múlva Isztambulban lesz az utolsó lehetőségük, hogy kvótát szerezzenek. A török nagyvárosban minden súlycsoportban 2-2 riói helyet osztanak ki.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!