Sport

2018.03.08. 16:35

Nagyon megérdemelték ezt a srácok!

Négy esztendő múlva Pekingben mint doktor szeretne indulni a szimpatikus olimpikon. Interjú Oláh Bencével, aki a téli olimpiai bajnok férfi gyorskorcsolyaváltó tartalékja volt.

Négy esztendő múlva Pekingben mint doktor szeretne indulni a szimpatikus olimpikon. Interjú Oláh Bencével, aki a téli olimpiai bajnok férfi gyorskorcsolyaváltó tartalékja volt.

Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor…Sokan tudják, fújják már kívülről az aranykvartett tagjainak nevét. Férfi rövidpályás gyorskorcsolya váltónk ­Phjongcshangban megszerezte a magyar sport első téli olimpiai aranyát. Ők négyen léptek jégre, ők vannak ref­lektorfényben.

Pedig a csapat öt versenyzőből állt, hiszen volt egy tartalék. Ő ugyanazt a munkát végezte el, állandó készenlétben volt, hogy bármikor be tudjon ugrani. Erre nem került sor, így az eredményhirdetésnél sem állhatott a dobogóra és érmet sem kapott Oláh Bence.

Tapsot viszont annál többet múlt pénteken, amikor – igaz nem versenyszerelésben – korizott néhány kört a nyíregyházi műjégpálya átadásán, ezzel is emelve az esemény nívóját.

Gratulálunk a váltó olimpiai bajnoki címéhez, amiben bizonyára nagy munka volt.

Köszönöm a gratulációt. Valóban sok munka volt ebben az aranyéremben. Az elmúlt évet nyolcan edzettük végig fiúk és végül öten mehettünk ki Pjonghcsangba. Mindenki munkája benne van ebben az olimpiai bajnoki címben. Én nagyon örülök a sikernek mert ez nagyon megérdemelt és jó visszajelzése a belefektetett munkának. Ez motivációt jelent a következő négy esztendőre. Oda lehet érni Magyarországról, ebben a sportágban olimpiát lehet nyerni.

Bizonyára sokan feltették már a kérdést: nincs Önben semmi ellen­érzés, hiszen ugyanúgy készült mint a bajnokok, a nagy siker fényéből viszont csak egy pici csóva esik Oláh Bencére.

Már többször elmondtam, hogy amikor kiutaztam az olimpiára, tisztában voltam vele: ez a négyes fog felállni az elődöntőben és a döntőben is. Ám egy pillanatig sem fordult meg a fejemben az, hogy számomra innentől lazítás lesz, hanem úgy készültem, úgy időzítettem, hogy a futamokra csúcsformában legyek, ha bármi történik, szükség van rám, akkor be tudjak lépni. Mind a két alkalommal ott voltam a pálya szélén megfelelően bemelegítve, teljes felszerelésben. Mind a két futamunkat úgy néztem végig, hogy ott állt mellettem másik három srác a másik három csapatból, szintén készen arra, hogy ha be kell ugraniuk, akkor tudjanak menni. Ez így normális. Nincs bennem semmi ellenérzés. Nagyon megérdemelték a srácok ezt a győzelmet.

Kívülről úgy tűnt, hogy jó kis csapat a rövidpályás gyorskorisoké. Valóban így van?

Remek a társaság, jó a közösség. Edzések előtt az öltözőben mindig elhangzik valami poén, így el is felejtjük, hogy milyen kemény munka előtt állunk. Persze súrlódások is előfordulnak, érdekes, hogy ezt másként kezeljük mint a lányok. Egy-egy nagy kiabálással levezetjük a feszültséget és azzal le is zárjuk, elfelejtjük az egészet.

Említette a kemény munkát. Milyen edzések szükségesek ilyen sikerhez?

Úgy néz ki egy dolgos hetünk, hogy minden nap két edzés van, szombaton egy hosszabb lélegzetű, a vasárnap pihenőnap. Reggel fél nyolckor megyünk a jégpályára és általában fél tizenkettőig vagyunk ott. Ebben van száraz edzés, bemelegítés, jeges edzés. Emellett hetente kétszer járunk konditerembe, rendszeresen ­kerékpározunk, mobilizáló edzéseket csinálunk, erősítünk. Elég összetett az edzésmunkánk és az utóbbi években sokat változott a felkészülésünk. Addig a korcsolyázáson volt a hangsúly, most már nagyon sok a kiegészítő gyakorlás. Nyáron hét hetes edzőtáborozásunk volt, egy négy és egy háromhetes. A kettő között négy napot pihenhettünk. Ez nagyon kemény időszak volt, ám hosszú és fontos szezon előtt álltunk és szükség volt a megfelelő alapozásra. És még mindig nincs vége, hiszen a vébé hátra van.

Hogyan kezdődött sportolói pályafutása? Egyből korival, vagy esetleg próbálkozott mással is?

Szegedi vagyok, másodikos voltam, amikor elkezdtem korizni, egy ideig még teniszeztem mellette, sőt az iskolai focicsapatban is játszottam. Aztán viszonylag hamar dönteni kellett és én ezt választottam. Nem bántam meg, pedig vannak olyan időszakok, amikor igen nehéz élvezni. Az edzéseken nem mindig van sikerélmény. Amikor viszont az van, akár edzésen, de leginkább versenyen, akkor az mindenért kárpótol.

Most bizonyára jön egy kis pihenő. És utána?

Számomra véget ért ez a kemény és hosszú szezon. A márciusi, Montrealban rendezendő világbajnokságra nem utazom, más lesz az ötödik versenyző. Egy rövid pihenő következik, szeretnék feltöltődni és utána tanulni, mert a szezon csak a korizásban ért véget. Nem fogok unatkozni, hiszen most vagyok ötödéves a Semmelweis Egyetem általános orvostudományi karán. Még van egy félévem, utána pedig kezdem az egy éves gyakorlatot. A tanulmányaimban a szövetség maximálisan támogat. Az egyetem végeztével még mindig van három esztendő a következő olimpiáig. Természetesen nem állok le teljesen, mert nagyon nehéz visszatérni, nagyon komoly alapok szükségesek ehhez a sportághoz erőnlétben és technikában egyaránt. Ezért nem megengedhető egy teljes szezon kihagyása, hiszen egyetlen esztendő alatt hatalmasat lehet fejlődni és persze visszaesni is. Utóbbit nem szeretném…


Oláh Bence fontosabb eredményei

Az MTK versenyzője a 2013-as trentinói Universiadén aranyérmes lett a váltó tagjaként.

Hasonló eredménnyel zárt 2016-ban Calgaryban a világkupában.

Európa-bajnoki ezüstérmes (2015, 5000 méteres váltó)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!