Sport

2018.05.10. 18:45

Ófehértói ötkarikás vetélkedő

Ófehértó - Az olimpiai bajnok ökölvívó, Gedó György volt a díszvendége a hagyományos programnak.

Ófehértó - Az olimpiai bajnok ökölvívó, Gedó György volt a díszvendége a hagyományos programnak.

Az idén már tizenegyedik alkalommal rendezték meg Ófehértón a diáksport egyesület legfontosabb programját, az olimpiai vetélkedőt. Ennek kísérőprogramja a Kubala 90 emlékkiállítás volt, amelyet a Barcelona hajdani futballistájának tavalyi születésnapja alkalmából állítottak össze, és dr. Kovács Barnabás barcelonai főkonzulnak köszönhetően jutott el Ófehértóra.

A „Magyar katonák az olimpiai játékokon” című magángyűjteménye Győr Béla nyugalmazott alezredes baráti felajánlásaként érkezett Ófehértóra. A tárlat a kezdetektől a 2016-os Rio de Janeiróban megrendezett nyári olimpiáig veszi számba a katonaolimpikonokat. A harmadik látványosság, az Olimpiai és sportmúzeum vándorkiállítása, a „Korcsolyázás anno…” címet viseli. A magyar korcsolyázás történetét egészen a néprajzi előzményektől részletezi, bemutatja a magyar korcsolyasport kiemelkedő alakjait, egyleteit és természetesen a városligeti műjégpályát.

A programsorozat zárásaként rendezték meg a vetélkedőt. A témakörök nagyon szerteágazóan ölelték fel a sport-, és olimpiatörténet érdekesebb szegmenseit. A kérdések között szerepeltek az 1928-ban Amszterdamban megrendezett nyári olimpia magyar eredményei, a magyar sportlövő olimpiai bajnokok, a magyar labdarúgó válogatott kapusainak története, Kubala László élete, a pontszerző magyar ökölvívók, magyar és brazil olimpiai érmes labdarúgók és az idei téli olimpia eseményei. Az alsós gyerekek élvezettel oldották meg az olimpiai kabalafigurákkal, a sportági piktogramokkal kapcsolatos feladatokat. A feleletválasztós, képfelismerős, rendszerező feladatok egyhangúságát a különböző videómontázsok tették hangulatosabbá: híres sportolók filmszerepeit, a pjongcsangi magyar pontszerzőket és ütős sportágakat kellett a mozgóképekről felismerni.

A zsűri elnöke Gedó György olimpiai bajnok ökölvívó volt, tagjai pedig az iskola pedagógusai, illetve a Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kör két tagja: Budai Tibor és Surányi Péter. A Magyar Olimpiai Akadémiát ezúttal Veres Vince aktivista képviselte. A vetélkedő történetében először rekordszámú csapat vett részt. A kilenc gárda közül kettőt határon túli magyar gyerekek alkottak. Kárpátaljáról a beregszásziak, a Felvidékről pedig a nagykaposiak delegáltak egy-egy csapatot a megmérettetésre. A bő másfél órás ütközetet szoros csatában a hazai csapat nyerte meg, a felvidéki Nagykapos csapata előtt.

Az érmek, oklevelek és sportkönyvek, sportújságok átadása Gedó György zsűrielnök és Simon József ófehértói polgármester feladata volt. A program fénypontja Gedó György élménybeszámolója volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!