Sport

2018.10.26. 15:11

Sanghajban teljesült a nyíregyházi egyetemista álma

Sanghaj - Kínában láthatta élőben játszani Djokovicsot és Federert a nyíregyházi egyetemista.

Sanghaj - Kínában láthatta élőben játszani Djokovicsot és Federert a nyíregyházi egyetemista.

Sohasem gondolta volna a Nyíregyházán élő Magyar Sára, hogy egyszer majd Sanghajban fogja látni élőben kedvenc teniszezőjét, Roger Federert. A sors útjai kifürkészhetetlenek, így a tanulmányi ösztöndíjjal a kínai városban tartózkodó egyetemista a napokban befejeződött sanghaji ATP 1000-es teniszversenyen a helyszínen szurkolhatott kedvenc sportolójának.

Kettőt egy csapásra

– Évek óta a kedvencem Ro­ger Federer, így amikor megtudtam, hogy a városban fog versenyezni, nem hagyott nyugodni a gondolat: Itt vagyok egy városban vele, szinte ,,karnyújtásnyira” van tőlem, nem hagyhatom ki a lehetőséget. Federer szerdai meccsére nem kaptam jegyet, már csak csütörtökre volt belépő, csakhogy mi van akkor, ha Federer nem jut tovább. Novak Djokovics akkor már továbbjutott, ezért úgy voltam vele, legalább őt láthatom élőben. El sem mondhatom azt a nagy örömöt, amikor Federer is továbbjutott, hiszen így már igazi sportcsemege várt rám másnap: 15 órától Djokovics, 18 órától Federer – elevenítette fel az előzményeket Magyar Sára.

Taxival is negyven perc

– A város méreteit talán az is jelzi, hogy taxival negyven percig tartott az út a kollégiumtól a verseny színhelyéig. Egyre izgatottabb lettem, amikor a távolból már megláttam a csarnokot és az egyre több plakátot az eseményről. A biztonsági átvizsgálás után a jegyemet nézték meg és már be is jutottam.

– A központi pályát hatalmas nyitott lelátó övezte. Magasan ültem, féltem is attól, vajon fogom-e látni a labdát. Szerencsére teljesen jó helyem volt, láttam mindent. A meccs nem volt hosszú, 6–4-re és 6–0-ra magabiztosan győzött Djokovics, de nagyon sok jó, hosszú labdamenetet és több látványos megmozdulást láthattunk. Sokan szurkoltak Djokovicsnak zászlókkal, hangosan skandálták a kedvencük nevét. Djokovics ezt a meccs után adott interjúnál meg is hálálta, pár szót, például: szereti Kínát – kínaiul is elmondott – folytatta az élménybeszámolót Sára.

– Federer meccséig még majdnem másfél óra volt, így megint bámészkodtam. Észrevettem, hogy van egy hely, ahol lehet fotózkodni a győztesnek járó kupa másolatával… természetesen nem hagyhattam ki. Itt Kínában 18 órakor már sötét van, így Federer a meccsét reflektorfényben játszotta.

– A lelkes Federer-fanok velem szemben a túloldalon már készen álltak a meccsre: zászlókat lengettek és skandálták a Roger nevet.

Szinte felrobbant a csarnok

S eljött a nagy pillanat: először az ellenfelet, Roberto Bautista Agut spanyol játékost szólították, majd a következő pillanatban szinte felrobbant a csarnok, hiszen megérkezett Federer!!! Nem bírtam abbahagyni a mosolygást: tizenhárom éve követem a pályafutását, évek óta ábrándoztam róla, hogy remélem egy nap láthatom még élőben játszani.

– Csak Sanghajig kellett eljönnöm és tessék… az egyik legnagyobb álmom valóra vált. Nagyon jó és izgalmas meccs volt. Élőben ezek az ütések még gyorsabbak és még laposabbak, mint a tévében. Gyakran úgy láttam, hogy át se fog menni a labda, de legtöbbször tévedtem. A challenge kikérésénél a szurkolók egységesen hangos húhú-zással várták az igazságot, hogy vonal volt-e vagy nem.

Másnap már vizsgázott

– A mellettem lévő szektorban a spanyol versenyzőnek akadt 10 lelkes kínai szurkolója, akik a spanyol zászlót lengetve buzdították a kedvencüket. Jó volt látni, ahogy pár spanyol szurkoló odament hozzájuk, hogy közös képet készíthessenek velük. A hangulat mindig nagyon jó volt a csarnokban, vagy a szurkolók hangjától zengett az aréna vagy egy kis zenei aláfestéstől, miközben megpihentek a játékosok.

– Szebb lezárás nem is lehetett volna, hiszen Federer megnyerte szoros küzdelemben a meccset (6–3, 2–6, 6–4), és a csarnok ismét felrobbant! Felejthetetlen élmény volt, nem akartam, hogy vége legyen ennek az álomnak, de sajnos vissza kellett csöppennem a valóságba, hiszen másnap már egy vizsga várt rám.

A meccsek között koncertek is vannak

– Mivel a csarnokhoz érkezve még volt egy kis időm Djokovics meccséig, szétnéztem a helyszínen. Az összes szponzornak volt egy standja, ahol meg lehetett nézni a legújabb luxusautókat vagy ki lehetett próbálni, hogy készül egy 360 fokos videófelvétel.

– A gyermekek is találtak maguknak Xbox-játékokat. Két rangosabb mérkőzés között koncertek szórakoztatták a látogatókat. A központi pálya mellett további teniszpályák is voltak, az ottani mérkőzéseket is nézhettem a jegyemmel.

– Ahogy sétálgattam, egyszer csak kínai katonák szobrait láttam meg. Közelebb érve esett le, hogy ezek olyan híres teniszezőket ábrázolnak, mint Federer és Djokovics. Természetesen a közös kép nem maradhatott el – jegyezte meg Sára.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!