Gázt neki, srácok! ​ ​

Rónai Gábor

Max Verstappen fantasztikus volt a Bahreini Nagydíjon. Hiába remélték a riválisok a szabadedzések után (az időeredmények alapján amúgy joggal), hogy idén közelebb tudnak kerülni a hollandhoz és a Red Bullhoz, ez hiú ábrándnak bizonyult. Verstappen a tőle megszokott higgadtsággal vágta oda a mezőnyt, a második helyezettnek, történetesen csapattársának, Sergio Péreznek huszonkét másodpercet adott, a hétszeres világbajnok brit Lewis Hamilton pedig majdnem egyperces késéssel követte a 26 éves címvédőt. Aztán mosolyogva nyilatkozta, nagyon boldog, hogy ott tudta folytatni, ahol tavaly abbahagyta… 

Nagy kár, hogy az elmúlt napokban nem róla, nem róluk szóltak a hírek, hanem a botrányokról, amelyek sötét leplet terítenek az egyhangúsága, az unalmassága miatt sok rajongóját elveszítő sportágra (hol vannak már azok az idők, amikor Prost, Senna vagy Mansell vívott ádáz harcokat, és abszolút nem lehetett egyértelmű favoritokról beszélni!). Christian Hornert, a Red Bull csapatvezetőjét szexuális zaklatással vádolják (akik jobban otthonosak a sportágban, mint én, azok szerint a Mercedes keze lehet benne, hogy épp most élesedett a bomba), ráadásul a csapaton belül is szakadás látszik, sokan elfordultak a brit szakembertől. Aztán itt van egy még nagyobb volumenű fejlemény: Mohammed ben Szulajemetet, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnökét amiatt állították pellengérre, mert a gyanú szerint keresztbe akart tenni a Las Vegas-i futam megrendezésének. 

A sportág nagyfőnöke állítólag arra kérte az illetékeseket, hogy találjanak valami hibát a pályán, 

ezzel megakadályozva a licenc kiadását. 

Ilyen hangulatban kezdődtek meg csütörtökön a szabadedzések Dzsiddában, a Szaúd-arábiai Nagydíj helyszínén, a valaha volt leggyorsabb utcai pályán, amelyen 250 kilométer/órás átlagsebességet érhetnek el a versenyautók. A szakértők szerint itt lehet az egyik legnagyobb a harc a végső győzelemért, amit alátámaszt, hogy az eddigi három versenyen Pérez, Hamilton és Verstappen emelhette a magasba a pódiumon a serleget. Az istállók elmúlt napokban adott nyilatkozatai mindenesetre bizakodást sugallnak: a Ferrarinál, a Mercedesnél és a McLarennél is azzal számolnak, hogy csökkenteni tudják majd a Red Bull-lal szemben az idénynyitó versenyen összeszedett hatalmas hátrányukat. 

Így legyen, mert ebben a helyzetben nagyon kellene egy kis izgalom az aszfaltcsíkra, hogy a botrányok helyett újfent a versenyzésről, a pilótákról, az autókról szóljanak a hírek. Úgyhogy gázt neki, srácok!