Egészség

2019.11.04. 12:32

Az olvasó kérdez, a fürdőorvos válaszol

Konzervatív terápia a csípőfájdalom csökkentésére.

A felnőtt lakosság 75-80%-a küzd mozgásszervi problémákkal. Sokszor előfordul, hogy nem vagyunk teljesen tisztában testünk működésével, és az esetlegesen jelentkező reumatikus fájdalmaknak nem tudjuk az okát. Ezért lehetőséget biztosítottunk, hogy Dr. Czímer Éva Gréta, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. reumatológus – fürdőorvosa, szerkesztőségünkben is válaszolni tudjon a felmerült kérdésekre.

P. Tímea:Pár napja elkezdett fájni a csípőm, a fájdalom éjszaka erősödik, és lesugárzik a térdemig. Összefügghet-e ez azzal, hogy gyerekkoromban a kötött csípőm miatt tornára kellett járnom, illetve hogy nemrég elkezdtem kocogni? Van-e olyan kezelés az Aquarius Élményfürdő gyógyászatán, ami enyhítheti a fájdalmat?

Dr. Czímer Éva Gréta: – Tekintve, hogy minden egyes lépéskor, váltakozva hol az egyik, hol a másik csípőízületre terhelődik a testsúly, kijelenthetjük, hogy ez igen komoly megterhelésnek az ízület számára. Tovább fokozódik a megterhelés, ha kocogunk, vagy futunk, hisz olyankor „rázuhanunk” a csípőnkre. A csípőízületet a medencecsontok találkozásánál található félgömb alakú mélyedés, az ún. ízvápa, és az ebbe belefekvő gömbölyű combfej alkotja. Az ízület stabilitását, ezeket a csontos struktúrákat körülölelő erős tok- és szalagrendszer biztosítja, kiegészülve egy masszív izomtömeggel, mely a mélyebb rétegekben több irányból, körkörösen simul a csontokra, a felületesebb rétegben egymásra merőlegesen.

- Amikor edzésbe fogunk, a megszokottnál nagyobb mozgásmennyiséggel terheljük csípőnket, és kellő nyújtás hiányában a terhelt izomrostok megrövidülnek. Így az izomtapadási helyen erőteljesebb húzó hatás érvényesül, a csonthártyán enyhe irritáció következtében steril gyulladás alakul ki, mely főleg az éjszakai nyugalmat fogja zavarni. Emellett említést kell tennünk az ízületen belüli változásokról is, melyek hozzájárulhatnak a felmerült problémájához, és az életkor előrehaladtával egyre nagyobb valószínűséggel érintenek mindenkit. Minden csontvéget, amely egy adott ízület alkotásában részt vesz, ún. üvegporc borít, melyből terheléskor víz préselődik ki, majd felszabadulva a nyomás alól, a víz visszaszívódik. Ez egy folyamatos ki-be áramlás. Ahogy korosodunk, az ízületi porc magassága csökken, elvékonyodik, töredezik, így csökken a folyadék tartalma is, ezért nem látja el megfelelően funkcióját.

- Ha Önnek volt gyerekkorában kötöttség a csípőjében, akkor ez a folyamat még korábban elindul. Elkezd bizonyos mértékű beszűkültséget okozni a csípő ízületben, az ízületi porc már nem tud maximálisan visszatöltődni. Ez a jól ismert csípőkopás. Általában hat irányában vizsgáljuk a csípőízületet, melynek során az enyhe fokú kopástól az egészen súlyos mértékű kopásig kerül diagnosztizálásra a betegség. Nem szabad megfeledkezni arról az eshetőségről sem, amikor az ágyéki gerinc azon porckorongjának az előboltosulása a probléma gyökere, mely a csípőízület beidegzéséért felelős. Ekkor is jelentkezhet akár a térdhajlatig lesugározó csípőfájdalom, noha a fájdalom nem a csípőízület betegségéből adódik. Ezen kórképek elkülönítésére biztosít jó lehetőséget a mozgásszervi betegvizsgálat. A gyógykezelés összeállításánál figyelembe kell venni azt a tényt, hogy a csípőízület mélyen fekvő ízület, nem minden kezeléstípus alkalmas arra, hogy hatása elérjen a rendkívül keskeny, és nagy izomtömeggel fedett ízületi réshez. Emiatt kiemelt jelentősége van a száraz és a vizes kezelések kombinálásának. A száraz, és/vagy vízi gyógytornával nyújtjuk az izmokat, így az izom feszességét oldva az izomtapadási hely is felszabadul a nyomás alól. A csípőízület környékére összpontosított feladatokkal a csípőízület vérkeringése fokozódik, és az ott pangó folyadék, valamint a salakanyag is eredményesebben elszállítódik. A meleg iszappakolásnak, mint nedves kezelésnek szintén izomlazító és vérátáramlást fokozó hatása van. Az ultrahang is alkalmas erre, az orvosi gyógymasszázzsal pedig hatékonyan lehet oldani a fájdalmat okozó izomcsomókat.

Korábbi cikkeink a témában:

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!