SZON - Jegyzet

2011.05.19. 07:02

Kisebb, de erősebb lesz

<p>Talán semmi nem írritálja annyira az embereket, mint ha valaki úgymond munka, vagy más ellenszolgáltatás nélkül jut anyagiakhoz. Az biztos, mára rengetegen kerültek önhibájukon kívül nehéz helyzetbe. <strong>Dankó Mihály jegyzete</strong></p>

A szegénységet generáló munkanélküliség, ár- és szolgáltatói díjak emelkedése ellehetetlenítette a normális mindennapi életüket. A szociális védőháló nem új keletű dolog. Csakhogy manapság annyi sok új elemmel gyarapodott, hogy egyes számítások szerint, kialakult egy haszonleső, dolgozni nem akaró, önző réteg, mely nagyon jól megél a segélyekből és a különböző címen felvett támogatásokból.

Ami sajnos ma nagyon nehezen megy, az ismert mondás szerint cselekedni, vagyis: „hálót adjál, ne halat”! Hiába minden igyekezet, egyelőre a válságból csaknem akarunk kilábalni, a felemelkedés késik, s a nagy beruházók sem tapossák az ország küszöbét. Marad tehát a szociális ellátás, melynek színvonalán, egységesítve akar emelni a kormány. Természetesen nincsenek még kidolgozva a részletek, de világos az elvárás: ne ez jelentse a megélhetést.

A tervezetnek számomra igen szimpatikus eleme, amit az alaptörvényben is megfogalmazódik: a gyereknek kötelessége a rászoruló szülőről gondoskodni. Szomorú, hogy ezt az évszázadok óta egyértelmű tézist, ma újra meg kell fogalmazni. Amióta felbomlottak a nagycsaládok, sokan elfeledkeztek az érzelmi és anyagi kötelezettségükről. Meglátjuk, ha „parancsba adják”, mi fog belőle megvalósulni?

- Dankó Mihály -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!