SZON - PR cikk

2014.04.11. 08:45

Indulnak az Újratervezés programsorozatok

Kezdődnek az Európai Unió támogatásával és elsősorban középiskolások részvételével megvalósult Újratervezés című szemléletformáló program kiállításai és rendezvényei az Észak-Alföldön. Az Inspi-Ráció Egyesület projektje során a fiatalok a hulladék – és energiacsökkentés lehetőségeit, valamint a helyi erőforrásokra épülő gazdaság előnyeit tanulmányozták.

Kezdődnek az Európai Unió támogatásával és elsősorban középiskolások részvételével megvalósult Újratervezés című szemléletformáló program kiállításai és rendezvényei az Észak-Alföldön. Az Inspi-Ráció Egyesület projektje során a fiatalok a hulladék – és energiacsökkentés lehetőségeit, valamint a helyi erőforrásokra épülő gazdaság előnyeit tanulmányozták.A nyíregyházi Inspi-Ráció Egyesület a Központ Ifjúsági Egyesület szakmai támogatásával tavaly ősszel indította a több elemből álló Újratervezés (www.ujratervezes.hu) programot amely távlati célja a helyi gazdaság fejlesztése. A program keretében mintegy 2.500 diákkal találkoztak a szervezők az Észak-Alföldön, vagyis Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Az „Újratervezéshez” több felsőoktatási intézmény is csatlakozott, úgy mint a Debreceni Egyetem és a Nyíregyházi Főiskola.

A márciusig bezárólag zajló szemléletformáló előadások során a diákok általános betekintést nyerhettek a fenntartható rendszerek működésébe és megismerkedhettek a helyi erőforrásokra alapozott gazdasági szerkezetek előnyeivel és innovációs lehetőségeivel.

Az Újratervezés program második elemként a régió diákcsoportjai helyi élelmiszer-termelési, ellátási és fogyasztási tervet alakítottak ki a saját településükön. A fiatalok a saját munkájukon keresztül tanultak meg tervezni egy olyan helyi gazdasági rendszert, ami akár a saját megélhetésükhöz és helyben maradásukhoz is hozzájárulhat.

A helyi gazdasági rendszerek fejlődése magában hordozza a helyi termékek és élelmiszerek iránti igény növekedését, amely motorja lehet a környezetszennyezés csökkentésének, másik oldalról pedig a megtermelt javak helyben maradásának, így a régió gazdagodásának.

A terveket kiállítások és rendezvények formájában április, május és június hónapokban mutatják be az érintett településeken: Balmazújváros, Berettyóújfalu, Debrecen, Dombrád, Hajdúböszörmény, Hajdúnánás, Hajdúszoboszló, Hajdúszovát, Jásztelek, Karcag, Kengyel, Kisvárda, Marfű, Mezőtúr, Nagyrábé, Nyíregyháza, Panyola, Pap, Püspökladány, Szolnok, Tépe, Tiszavasvári, Törökszentmiklós, Újfehértó, Záhony.

A részletes eseménynaptár megtekinthető itt: http://ujratervezes.hu/esemenynaptar

Az Újratervezés projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

További részletek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában