SZON - PR cikk

2015.11.27. 14:02

Sajtóközlemény

<strong>Befejező szakaszba érkeztek a KEOP-1.3.0/09-2010-0036</strong>. <strong>számú Nyírségi Ivóvízminőség-javító Projekt munkálatai.</strong>

Befejező szakaszba érkeztek a KEOP-1.3.0/09-2010-0036számú Nyírségi Ivóvízminőség-javító Projekt munkálatai.

A Társulás tagjait az a közös cél kötötte össze, hogy az Európai Unió által előírt egészséges ivóvíz paramétereknek megfeleljen, és a közösen készített, nyertes pályázatot megvalósítsa. A pályázat legfontosabb célja volt, hogy egészséges ivóvízhez jussanak a Társulást alkotó 17 település lakói, hiszen a vízben található arzén, ammónium, nitrit és mangán mértéke meghaladta az Európai Unió által előírt mértéket. A projekt nettó 1.646.352.666 Ft összegből valósult meg. Az Európai Unió biztosította 76,677423 %-os támogatással, valamint a Belügyminisztérium és Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által nyújtott önerő támogatással a pályázat 100%-os támogatásban részesült. A gazdálkodni kényszerülő települések számára a jó minőségű víz biztosításán, mint alapfeladaton túl amiatt is különösen értékes ez a beruházás.

 

A kivitelezési munkálatok során hat vízműtelep újult meg részben, vagy teljesen. A legnagyobb ellátotti körzettel rendelkező geszterédi vízmű épülete nem csak megújult, hanem egy 80 m2-es új épület résszel bővült. A megvalósítás során lehetőség nyílott az 1970-es években épült baktalórántházi kiszolgáló épület nyílászáróinak cseréjére és tetőszigetelésére. A projekt során 5 új kút fúrása és 15 kút felújítása történt meg. Terem és Bátorliget településen 3 db mindösszesen 100 m3-es alacsony tározó létesült. Az ivóvízhálózat jobb üzemeltetése érdekében a beruházási költség közel 20 %-ából hálózatrekonstrukció történt. A hálózat rekonstrukciója jelentősen megnöveli majd a szolgáltatás biztonságát és annak hatékonyságát. Bököny és Téglás között 8 km hosszúságú távvezeték épült, mellyel közel 60.000 ember egészséges ivóvízzel történő ellátása biztosított.

 

A beruházás megvalósulásának köszönhető, hogy az Európai Unió által meghatározott érték alá csökken a települések arzén, ammónium, nitrit és mangán tartalma. A korszerűsítés eredménye, hogy hosszú távon hozzájárulhat majd a városok, községek közel hatvanezer lakosának egészségügyi állapotának javulásához, illetve további pozitív változásokat is tapasztalhatnak az ott élők: tisztább, egészségesebb ivóvizet fogyaszthatnak.

 

A kivitelezési munkákról a Társulás tagjai a Társulási ülésen értesültek, a lakosság a projekt honlapon tájékozódhat az eseményekről.

 

A célért sokan és sokat dolgoztak. A Társulás tagjait alkotó települések polgármesterei köszönik mindazoknak, akikkel együtt dolgoztak a projekt sikeres megvalósításán, valamint a települések lakosainak a megértő, támogató hozzáállást a projekt kivitelezési munkálatai során. További információ a projekttel kapcsolatban a www.nyirsegiivoviz.hu honlapon érhető el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!