SZON - PR cikk

2018.10.26. 10:53

Rövid összefoglaló a társasági jogról

<strong>Amennyiben gazdasági társaság alapításán gondolkodunk, akkor mindenképp érdemes ismernünk a 2013. évi V. tv. (korábban a 2006. évi IV. tv.) a Polgári Törvénykönyvről szóló törvényt.</strong>

Amennyiben gazdasági társaság alapításán gondolkodunk, akkor mindenképp érdemes ismernünk a 2013. évi V. tv. (korábban a 2006. évi IV. tv.) a Polgári Törvénykönyvről szóló törvényt.

Ennek ismeretével rendkívül könnyű dolgunk van, de ha nem vagyunk jártasak a témában, akkor mindenképp érdemes egy társasági jogban könnyen eligazodó ügyvédet felkeresnünk. A szakmában jártas ügyvéd képes eligazodni a gazdasági társaság alapítása, módosítása, megszüntetése témakörökben, továbbá a társasági jogi jogviták rendezésében, ezeknek felelősségi, hatásköri kérdéseinek vizsgálatában.

Mint említettük, a megfelelő körültekintés elengedhetetlen a cégalapítás során. Hogy mikre van szükség mindehhez? Lássunk egy rövid listát:

  • személyazonosító iratok
  • azok az okiratok, amik a társaság alapításával kapcsolatosak és ahhoz fontosak, annak határozatai
  • valamint tudnia kell ezeken kívül, hogy milyen társasági formát kíván választani, valamint, hogy melyik formánál, milyen mértékben és milyen összegig felelnek a tagok a vagyonukkal, sőt, hogy mekkora összegű tőke szükséges az induláshoz. Az esetek jelentős részében kft-t alapítanak az emberek, amihez tartozó induló tőke a 3 000 000 forint.
  • Ezeken túl, amit szükséges már az induláskor ismerni, az a választott cégnév, ami nem egyezhet egyik, már bejegyzett névvel sem, tehát ez nem olyan egyszerű, hogy csak rábökünk egy névre, mivel utána kell járni, hogy létezik-e vagy sem. Ezen felül szükséges a székhely, tevekénységi kör megjelölése, végül pedig a tagok és vezetők adatai.

    Ahogy a cégalapítás, úgy a módosítások is ügyvéd közreműködését kívánják, legyen szó akár tulajdonosváltásról vagy a tevékenységi kör módosulásáról, bővítéséről. Nagyon fontos tudnivaló, hogy akármiben is módosul a társaság tevékenységi köre, egy fő körrel minden esetben rendelkeznie kell, melynek minden változásáról tájékoztatni kell az adóhivatalt.

    Amennyiben el szeretnénk adni egy céget, a legkönnyebb dolgunk az egyszemélyes cégek esetén van, mert ebben az esetben elegendő egy adás-vételi szerződés. Betéti társaság esetében már kicsit nehezebb dolgunk van, mert annak eladása a tagok kiléptetésével és az új tagok beléptetésével valósul meg. Mindezek elintézése gyerekjáték egy olyan ügyvéd segítségével, aki jártas a társasági jogban.

    Az olyan okiratokat, melyeknek bizonyító ereje van, letétként kell kezelni, hiszen egy esetleges későbbi jogvita kimenetelében döntő fontosságú, jelentős információkat tartalmazhatnak.

    Továbbá az ügyvéd feladata az 1 millió Ft-ot meg nem haladó pénzkövetelés fizetési meghagyásos eljárás útján történő érvényesítése.

    - PR cikk -

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!