SZON - PR cikk

2018.10.26. 10:57

Tapasztalatok az igénybe vehető adókedvezményről az energiahatékonysági célú beruházásoknál

<strong>Az energiahatékonyságot megcélzó beruházások – beleértve az üzemeltetést is - esetén igénybe vehető adókedvezmény, mely 2017. január 1-től lépett életbe, szinte még új kedvezményként van jelen.</strong>

Az energiahatékonyságot megcélzó beruházások – beleértve az üzemeltetést is - esetén igénybe vehető adókedvezmény, mely 2017. január 1-től lépett életbe, szinte még új kedvezményként van jelen.

Mégis, közel egy év tapasztalatából az alábbi cikk ismerteti, milyen következtetéseket tudnak levonni az LG Energia szakemberei.

Mik az alapvető szabályai ennek az adókedvezménynek?

Az energiahatékonyságot szolgáló beruházásokról szóló törvényt, a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao tv.) készítette elő, de hatályba csak 176/2017. (VII. 4.) Korm. rendelettel lépett életbe 2017. január elsején. A cél, hogy az üzemek végső energia fogyasztásának csökkenését idézzük elő, ennek megfelelő fejlesztésekkel, vagyis a vállalatok törekedjenek az energia megtakarítására. Hogyan képzelik ennek megvalósulását? Szorgalmazzák az új, energiahatékony technológiák bevezetését, hangsúlyozva azt, hogy ezzel a vállalatok, cégek, intézmények csak nyerhetnek: változik az energiahatékonysággal kapcsolatos hozzáállásuk (magatartásbeli változás), változik a termelés költségének mértéke (gazdasági változás).

2018. július 20-án elfogadtak egy törvényjavaslatot, ahol pontosították a fogalmat, hogy mit értenek az energiahatékonysági beruházás alatt. A módosítás lehetővé tette, hogy a kedvezmény akkor is igénybe vehető, ha számviteli szempontból történt felújítás. Ez a módosítás már érvényes volt a 2018. július 20-án megkezdett energiahatékonyságot szolgáló beruházások, felújítások esetén is.

Mik lehetnek az elszámolható költségek, mekkora lehet a kedvezmény mértéke?

Az energiahatékonysági beruházások adókedvezmény érvényesítésének vannak kötelező adminisztrációs lépései, viszont, ha energiahatékonysági beruházásba kezdünk, nem szükséges a bejelentés, anélkül is igényelhetjük az adókedvezményt.

A beruházás igénybe vehető elszámolható költsége – a jelenleg hatályos jogszabályok értelmében – nem haladhatja meg a beruházáshoz igényelt összes állami támogatást, ez a beruházások mértékének 30 százaléka, ami maximum 15 millió Euronak megfelelő forint. Ha kis- és középvállalkozások veszik igénybe az adókedvezményt, akkor a kedvezmény mértéke növelhető: kisvállalkozások esetében akár 50 százalékra, középvállalkozások esetében akár 40 százalékra.

Mik lehetnek az elszámolható költségek?

  • Az energiahatékonysági célokat közvetlenül szolgáló, a beruházás részét képező tárgyi eszközök.
  • A magasabb energiahatékonyság eléréséhez közvetlenül kapcsolódó tárgyi eszközök.
  • Ki állítja ki az energiahatékonysági bizonyítványt?

    A beruházás minőségének igazolását a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal vezette névjegyzékben szereplő energetikai auditáló szervezet állíthatja ki. Miként készül el? Úgy, hogy az auditor az üzembe helyezéstől mért, vagy valamely egyedi mérési adatokat használva kiszámítja vagy megbecsüli a fogyasztás mértékét. Ha valóban energia megtakarítás történt, kiállítja az igazolást.

    - PR cikk -

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!