SZON - PR cikk

2018.10.09. 11:29

Tombol a szakemberhiány, óriási a munkaerő elvándorlás

Címkék#pr cikk

<strong>Soha nem látott mértékeket ölt a szakemberhiány és a munkaerő elvándorlás (fluktuáció). Ennek következtében jelentős termeléskiesés sújtja a vállalatokat, és számos külföldi vállalat kivonulásának hátterében is ezen munkaerőpiaci gondok állnak.</strong>

Soha nem látott mértékeket ölt a szakemberhiány és a munkaerő elvándorlás (fluktuáció). Ennek következtében jelentős termeléskiesés sújtja a vállalatokat, és számos külföldi vállalat kivonulásának hátterében is ezen munkaerőpiaci gondok állnak.

Mi a baj a magyar munkaerőpiaccal?

A számok nem hazudnak

Egy friss közvéleménykutatás során több mint 300 nagyvállalatot kérdeztünk meg a munkaerőgondokkal kapcsolatban. A megkérdezettek egyöntetűen egyetértettek, hogy a munkaerőpiac legnagyobb gondja, hogy szakemberhiány van.

Súlyosbító körülmény, hogy a megfelelő munkaerő hiánya mellett a munkaerő elvándorlás is óriási mértékű, ami egyenesen végzetes egy eleve szakemberhiányos munkaerőpiacon.

A színfalak mögött

Mélyebbre ásva a témában kiderül, hogy a megkérdezettek legnagyobb gondja nem feltétlen a szakmai hozzáértés vagy a tapasztalat hiánya. A többség hajlandó lépéseket tenni a munkaerő megfelelő betanítására. A szakemberhiány mögött húzódó valódi ok – a tapasztalatok szerint –, hogy a munkaerő kínálat túlnyomó része nem szorgalmas, nem akar dolgozni, és általában véve nem megbízható.

Jogosan feltételezhetnénk, hogy talán a kedvezőtlen munkakörülmények (kevés fizetés, műszakolás, túlóra, stb) lehetnek a felelősek, de már a kiválasztáskor érződik a megfelelő munkaerő hiánya. Sokan meg sem jelennek a meghallgatáson, és szinte mindennapos, hogy közvetlen állományba vétel után nem jönnek dolgozni.

Ez meglehetősen érdekes képet ad a munkaerőpiacról. Azt gondolnánk, hogy a fokozódó gazdasági nyomás hatására (amelyről olyan sokat hallani) az emberek kézzel-lábbal keresik a munkahelyeket, ragaszkodnak a munkahelyükhöz, és eszük ágában nincs váltani, hiszen örülnek, hogy legalább van munkájuk. Ezzel szemben a gyakorlat azt mutatja, mintha az emberek egy része lagymatag, nemtörődöm, felelőtlen hozzáállást mutatnának munkával vagy magával az élettel kapcsolatban.

Hol vannak a jó emberek?

Természetesen túlságosan igazságtalan lenne, ha fenti eszmefuttatást vonatkoztatnánk mindenkire, aki munkát keres vagy váltani szeretne. Ha górcső alá vesszük a munkaerőpiacot, akkor két féle munkaerőtípust tudunk megkülönböztetni. A minőségi, megbízható, szorgalmas munkaerő és a hanyag, megbízhatatlan, haszontalan munkaerő. Sajnos az előbbiből van hiány a munka világában.

A valóság sokkal inkább az, hogy a megkérdezett vállalatok többsége a munkaerőpiac azon szegmenséből merít, ami sokkal több fejfájást okoz, mint hasznot. Ha sikerülne megtalálni a módját, hogy a maroknyi, de minőségi munkavállalókhoz szóljunk, akkor az gyökeresen szüntetné meg a problémát.

Az elsődleges megoldás tehát a munkaerőpiaci gondokra az, ha megtaláljuk az utat a megfelelő munkaerő felé. Hogyan lehetséges ez?

Profi HR-es cégek

Nagyon érdekes, hogy a megkérdezettek túlnyomó részének nincs tapasztalata munkaerő-kölcsönzéssel, -közvetítéssel kapcsolatban, pedig könnyen lehet, hogy egy jól megválasztott, professzionális partner jelenti a megoldást.

Egy professzionális humánerőforrásokkal foglalkozó cég jól tudja, hogy minőségi embereket kell biztosítania, és rendelkezik az ehhez szükséges kapcsolatokkal, eszköztárakkal. Egy ilyen partnercég haszna igazából ennyi: Tud minőségi embereket hozni vagy sem? Tudja az utat a megfelelő munkaerő felé vagy sem? Nem az a lényeg, hogy ki, mennyire olcsón vagy drágán dolgozik. Biztosítja a kívánt létszámot? Stabil embereket hoz, akikre lehet számítani? Akkor nem lesz termeléskiesés?

Egy megbízható, szakértő HR partner időt, energiát és pénzt KELL megspóroljon a megbízójának, hiszen eleve rendelkeznie kell az ahhoz szükséges technológiával és kapcsolatokkal, amivel valóban megfelelő munkaerőt tud biztosítani.

Szilágyi-Bécsi Tímea

Ügyvezető igazgató

INT-Solution Kft.

- PR cikk -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!