PR CIKK

2022.08.31. 00:00

Tokaj-Hegyalja mesebeli környéke megújult képet kapott

A GINOP-7.1.6-16- 2017-00005 azonosítószámú „Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj világörökségi helyszíneinek fejlesztése” című projekt az Európai Unió és a magyar állam 100%-os támogatásával, 3,4 milliárd forintos 3,4 milliárd, vissza nem térítendő forrásból valósul meg, amely által Tokaj-Hegyalja világörökségi helyszínein több felújítás és fejlesztés is létrejött. Ennek köszönhetően a környék műemlék épületei, kastélyai, történelmi utcarészei és vallási helyszínei újra méltó pompájukban várják a látogatókat, akiknek száma évente akár közel nyolcvanezer fővel is emelkedhet.

A projekt – melynek irányításáért a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. felel – azzal a céllal jött létre, hogy a tokaj-hegyaljai világhírű kulturális örökségeket megőrizzék, illetve olyan fejlesztéseket hívjanak életre, melyek nem csak visszaállítják, hanem új funkciókkal is bővítik a környék turisztikai célpontjait, így a vidék újra olyan népszerűvé válhat, amennyire történelme, kulturális fontossága és csodálatos szépsége megérdemli.

A beruházásnak hála a térség több kastélya is felújításra került, mint például a tolcsvai Rákóczi-kastély. A tállyai Mailloth-kastély belsőépítészete átalakult, valamint a kastélykert is megújult képpel várja a látogatókat. A vallási értékmegőrzés jegyében a tállyai evangélikus és a bodrogkeresztúri katolikus templomok is teljes egészében megújultak. A védett borászati épített örökség megóvásának érdekében a széleskörű beruházás keretében a tolcsvai Rákóczi kastély, a tarcali Rákóczi-szüretelőház és a tolcsvai muzeális borkészlet pinceterasza is felújításra került, a sátoraljaújhelyi Ungvári pincesor pedig új rendezvényhelyszínekkel bővült.

 
 
 

A fejlesztéssorozat keretében Mád község belvárosának arculata megújul, az itt található Borsay-kastély kertjében közösségi rendezvénytér valósult meg, a Sichermann-ház pedig egy modern kiállításnak ad majd helyet. A környék legkedveltebb városa, a méltán híres Tokaj történelmi főutcája megújul és látogatóközponttal bővül, az óvárosban található parti sétány új szabadtéri látványosságokkal, játszóterekkel és festői környezetben épített pihenőpontokkal várja az érdeklődőket.

 

(PR CIKK)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában