PR CIKK

2022.12.27. 10:48

Maximális biztonság az elektromos autó töltése során: milyen áram-védőkapcsolót válasszunk?

Otthonunk megfelelő áramellátása és annak biztonságos használata mindenkinek egyaránt fontos. Tudjuk nagyon jól, hogy az áram nem játék, és elég egy óvatlan pillanat, egy hibás alkatrész vagy vezeték, és máris megtörténik a baj. A problémát ebben az esetben kifejezetten ajánlott inkább megelőzni és gondoskodni a megfelelő védelemről, amihez szerencsére rengeteg eszköz érhető el a pacon, mint amilyen az áram-védőkapcsoló is.

Forrás: illusztráció / www.eautotoltokabel.hu

Egyáltalán mi az az áram-védőkapcsoló?

Szerencsére az áram-védőkapcsoló egy széles körben elérhető termék, elég megnézni egy ezzel foglalkozó oldalt, mint amilyen az eautotoltokabel.hu is. Egy igazán speciális eszközről van szó, amit szakmai körökben FI relének szokás nevezni. Ezeknek az áram-védőkapcsolóknak, röviden ÁVK-nak az a feladata, hogy a teljes hálózatot biztonságossá tegyék, így minden családtag védve lesz a különböző balesetekkel szemben. 

Az áram-védőkapcsoló nem más, mint egy olyan megszakító, ami szivárgóáram által lép működésbe. Ez a fő feladata, a szivárgóáram érzékelése, a névleges áramérték teljes megszakítása és természetesen az, hogy minderre időben megadja a kioldási parancsot. Elsősorban a mögé bekötött hálózati eszközöket védi meg, de mellette a felhasználók biztonságát is szem előtt tartja. 

Hogyan működik egy ilyen ÁVK?

Az oda- és visszafolyó áramok eredője egy ideálisan és hibamentesen működő áramkörben mindig nulla kell, hogy legyen. Ezt az eredőt kell figyelemmel kísérnie az áram-védőkapcsolónak, hogy mind az elmenő, mind a visszatérő áram erőssége kiegyenlített legyen. Amennyiben eltérést tapasztal a két áramerősség között és létrejön a váltakozó fluxus, akkor az áramvédő belsejében lévő tekercsben feszültség keletkezik. Amint ez a feszültség elér egy bizonyos limitet, tehát a különbözeti áram mértéke meghaladja a meghatározott értéket, akkor a kapcsoló egyszerűen kiold és megszakítja az áramot. Ez a művelet a másodperc törtrésze alatt megy végbe, így az áram nem tud sem a hálózatra kötött különböző vagyontárgyakban, például számítógépben, hűtőben, fagyasztóban kárt tenni, sem a felhasználók testi épségét nem veszélyezteti.

A különböző típusú áram-védőkapcsolók

Általában két eltérő típusú áram-védőkapcsolót különböztetünk meg: vannak az egyfázisú, valamint a háromfázisú ÁVK-k. Ránézésre is látszik a két típus közötti a különbség, méretben ugyanis a háromfázisú sokkal nagyobb az egyfázisúhoz képest. Mindkettő típusra igaz, hogy fázis(ok)nak és a nulla vezetőnek át kell folynia rajtuk, mivel csak így tudják mérni a különbözeti áramot. A különbség az, hogy melyik milyen típusú szivárgóáramot figyel meg és kezel, milyen zavarokra nyújt védettséget. Három fajta áramot figyel meg: egyenáram, váltakozó áram és lüktető áram. Reméljük, hogy cikkünkkel segítettünk eligazodni a témában.

(PR CIKK)


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában