Hirdetés

2023.12.01. 00:00

Pénzügyi célok – tudatos tervezés

Motiváció nélkül nincs változás – így van ez a pénzügyi tervezésnél is. Ha nem tűzünk ki magunk elé pénzügyi célokat, nem határozzuk el, hogy véghez visszük terveinket, nem érjük el a kívánt előrelépést. De hogyan érhető el mindez?

PR cikk

Az első lépés – készítsünk költségvetést! 

 A legjobb módszer, ha háztartási költségvetést vezetünk. Pénzügyeink sikere 80%-ban a viselkedésen múlik, és csak 20%-ban a tudáson. A sikeres tartalékképzés titka, ha jól átgondoltan először magunknak fizetünk, azaz nem a hóvégi „maradék” összeget tesszük félre, hanem már a hónap elején, tervezetten! A költségvetés-készítést 3 szakaszra bonthatjuk, melyekkel a következő héten foglalkozunk.

Tervezés

A tervezéskor érdemes megközelítőleg egy évet vizsgálni. Fontos megtervezni a fix nagyobb kiadásainkat (pl.: nyaralás, iskolakezdés, karácsony), így ezekre a célokra hónapokkal előre tudunk félretenni, akár kisebb összegeket. Ezzel egy esetleges hitelfelvétel, valamint az anyagi terhekkel járó fizetési nehézségek is elkerülhetőek. Vegyük figyelembe, hogy a váratlan kiadásokra is érdemes vésztartalékot képezni!

Adatgyűjtés

 Az adatgyűjtés a kiadások és bevételek folyamatos vezetését jelenti. Így bármikor visszakereshető és átütemezhető a terv, hiszen rendelkezésünkre állnak a megfelelő adatok. 

Elemzés

Az elemzés az összegyűjtött adatok kiértékelése. Vizsgáljuk meg, hol lehet csökkenteni a költségeinken, valamint milyen lehetőségeink van a bevételek növelésére annak érdekében, hogy növelni tudjuk a félretehető összeg nagyságát! Azonosítsuk saját „pénznyelőinket”, mint például: ételrendelés, dohányzás, indokolatlanul sok cipő vásárlása…stb. Ezt követően mérjük fel bevételeink nagyságát, ideértve a rendszeres, vagy eseti/egyszeri juttatásokat! A bevételek után gondoljuk végig kiadásainkat, amiket érdemes csoportokba sorolni!

Vegyünk igénybe segítséget!

Az adatgyűjtéshez és elemzéshez bátran használjunk kalkulátorokat, netbankot, bankunk mobilapplikációját vagy kérjünk ingyenes segítséget független szakértőktől: az MNB ügyfélszolgálatának munkatársaitól, valamint a vármegyeszékhelyeken működő Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat szakértőitől. Ha pénzügyeinket jellemzően elektronikusan intézzük, kiadásaink és bevételeink áttekintéséhez jó kiindulási alapot ad a bankszámlakivonat is, hiszen ezen nyomon követhetjük az adott időszak összes, nem készpénzes tranzakcióját. 

Határozzunk meg célokat, és számoljunk!

Gondoljuk át, hogy…

  • mekkora összeget tudunk minden hónapban félretenni?
  • van-e vésztartalékunk, ha igen, mennyi időre elegendő?
  • van-e hitelünk, ha igen, ennek törlesztése mekkora terhet jelent havonta?
  • milyen nagyobb, tervezhető kiadások várhatók 1 éven belül?
  • mi a konkrét pénzügyi célunk 1-3 éves időtávon?

Vizsgáljuk felül, ha kell, tervezzük újra!

Ha már legalább 3 hónapja vezetjük költségvetésünket, az megfelelő képet ad pénzügyi magatartásunkról. Gondoljuk át, melyek azok a tételek, amelyekből le tudunk faragni már rövid távon is! Szükséges a legnagyobb kábeltévé-előfizetés vagy internetcsomag? Sok ment el egy hónapban szórakozóhelyeken? Érdemes azt is kiszámolni, hogy napi szokásaink kisebb megváltoztatásával mennyit spórolhatunk 1 hét, 1 hónap, 1 év alatt. Ehhez nyújt segítséget a Pénziránytű Alapítvány Pénznyelő alkalmazása. Ha úgy látjuk, tervezzük újra költségvetésünket, hisz sok kicsi sokra megy! 

Elérhetőségek: 

Cím: 4400 Nyíregyháza, Széchenyi u. 2. II. em.

Telefon: +36 30 650 1029 (ügyfélfogadási időben!)

E-mail: [email protected] 

Web: www.penzugyifogyaszto.hu, facebook.com/penzugyifogyaszto 

Ügyfélfogadás:

HÉTFŐ: 8:00-14:00  
SZERDA: 8:00-14:00
CSÜTÖRTÖK: 8:00-14:00

Pénzügyi Navigátor. Utat mutat a pénzügyekben.

 

PR-Cikk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!