Hirdetés

2024.01.24. 10:31

Mit tehetünk, ha csöpög a csap? 2 hiba, ami javítható és 8, amit csak a csere old meg

A csöpögő csapok nemcsak bosszantóak, de komoly problémákat is okozhatnak hosszú távon az otthonunkban – ráadásul a környezet sem lesz hálás érte, hiszen véges az ivóvízkészletünk. Az alábbiakban kifejtjük, pontosan miért kell sürgősen intézkednünk, amikor ilyesmivel szembesülünk, de azt is bemutatjuk, mit tehetünk mi a csöpögő csappal, illetve hogy mikor érdemes inkább szakembert felkeresni a problémával.

PR cikk

Forrás: 123rf.com

Mit tegyünk, ha csöpögést tapasztalunk?

Amint észleljük a csöpögést, érdemes mielőbb felmérni, hogy mi okozza azt. Ha egyszerű problémáról van szó, akkor könnyedén orvosolhatjuk mi magunk is, ám ha bonyolultabb dologgal nézünk szembe, mindig vegyük igénybe szakember segítségét. Egy valami azonban minden esetben igaz: gyors reakcióval elkerülhetjük a kisebb problémák súlyosabbá válását.

2 hiba, ami könnyedén javítható 

A csöpögő csaptelepek gyakori oka a vízkőlerakódás a szűrőben. Ha észleljük, hogy a víz lassan vagy rendellenesen folyik, az első lépés az, hogy a perlátort ellenőrizzük. A vízkő eltávolításához vegyük ki a szűrőt. Öntsünk rá egy kevés ecetet, ami feloldja a vízkövet, majd alaposan öblítsük le, mielőtt visszahelyeznénk.

Ha a csapnál vízszivárgást tapasztalunk, a meglazult tömítés lehet a ludas. Ez könnyen javítható saját kezűleg is. Ellenőrizzük az alátétet, és ha kilazult, igazítsuk meg. Gondoskodjunk róla, hogy a szerelés után minden tömítés helyesen legyen illesztve.

8 eset, amikor cserére lesz szükségünk

Vannak olyan esetek, amikor a csöpögés mögött súlyosabb probléma áll. Olyan meghibásodások is felmerülhetnek, amelyeket laikusként nem tudunk elhárítani, sőt, sokszor az okát sem tudjuk feltárni, ezért szakembert kell segítségül hívnunk. Nézzünk néhány példát, amikor egyes alkatrészek vagy akár a csaptelepek cseréje is elkerülhetetlenné válik.

  • Amennyiben a csaptelepnél folyamatos vízszivárgás tapasztalható, és hiába próbáljuk az alátétet megigazítani, mert túlságosan eldeformálódott, akkor szakember segítségét kell kérnünk. A károsodott tömítés cseréje ugyanis szakértelmet igényel.
  • Ha a szelepfészek kikopott vagy megrongálódott és már speciális szerszámmal, az úgynevezett szelepfészekmaróval sem lehet javítani, csak a csaptelep cseréje hoz megoldást.
  • Ha egy régi típusú vagy nem minőségi csaptelep valamely részét, például a csapközepet vagy a tömítést cserélni kellene, azonban nem kapható hozzá alkatrész, akkor kénytelenek leszünk az egész csaptelepet kicseréltetni.
  • Egyes esetekben akkor is érdemes a csere mellett döntenünk, ha a meghibásodás javítható lenne. Egy túlságosan elhasznált, sok esztétikai hibával sújtott csaptelep esetén a költséges javítás után is hiányérzetünk maradna, hiszen bár működőképes lenne, nem nyújtaná azt a látványt, amit elvárunk tőle. Ilyenkor jobb, ha inkább kicseréljük.
  • Nem gyakori, de előfordul, hogy gyártási hibából eredően a csapteleptest meg van repedve. Ezt bizony nem fogjuk tudni javítással megoldani, a probléma csak teljes cserével orvosolható.
  • Amennyiben a csap elektromos hiba folytán szivárog, azonnal hívjunk szakembert, hiszen ez komoly veszélyt jelenthet. Ilyen jellegű meghibásodás történhet például akkor, ha a csaptelepbe elektromos fűtőelem van beépítve. A meghibásodott elemek cseréjét mindenképp végezze szakember.
  • Halmozottan hátrányos helyzetbe kerülhetünk, ha egyszerre több alkatrész is cserére szorul: ezek költsége és a munkadíj már meghaladhatja azt az összeget, amit a csap javítására érdemes fordítanunk. Ilyesmi könnyen előfordulhat például elektromos csaptelepeknél, infraérzékelős csapoknál vagy termosztatikus csaptelepeknél. Ilyenkor a toldozás-foltozás helyett célszerűbb az egész csaptelepet kicserélni.
  • Ha a vízszivárgás oka csőtörés, ugyancsak szakember beavatkozására van szükség. Ő rendelkezik megfelelő eszközökkel és tapasztalattal a probléma lokalizálásához és a sérült cső javításához vagy cseréjéhez.

Igyekezzünk megelőzni a problémát!

A csöpögő csapok nem csupán a vízfogyasztásunkat növelik, de hosszú távon komolyabb károkat is okozhatnak, amelyeket csak sokkal drágább beavatkozásokkal tudunk megjavíttatni. Célszerű tehát megtenni minden tőlünk telhetőt, hogy megelőzzük a problémát: fordítsunk kellő figyelmet a csaptelepek és a rendszer karbantartására! Ha mégis probléma adódik, fontos, hogy azonnal cselekedjünk, amint észleljük. A könnyen javítható hibák a mi beavatkozásunkkal is orvosolhatók, de komolyabb gondok esetén hívjunk szakembert.

PR-Cikk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában