szon-sportoldal

2013.04.24. 12:51

Felderítőnek fedezték fel

Nyíregyháza - A Nyíregyházáról indult, mindössze 21 éves Jakab Máté is tagja a női felnőtt válogatott szakmai stábjának.

Nyíregyháza - A Nyíregyházáról indult, mindössze 21 éves Jakab Máté is tagja a női felnőtt válogatott szakmai stábjának.

Huszonegy évesen a sportoló még fiatalnak mondhatja magát, ám az egészen kivételes, hogy valaki ebben a korban gyakorlott edzőként mutatkozhasson be. A nyíregyházi Jakab Máté alig túl a második ikszen már többéves tréneri karriert tudhat maga mögött – a hétvégén a Vasas Akadémia junior fiú csapatának másodedzőjeként járt a nyíregyházi országos döntőben, de ez még nem minden, hiszen a Budapesti Gazdasági Főiskola hallgatója helyet kapott a magyar női felnőtt (!) válogatott szakmai stábjában, mint úgynevezett scouting, vagyis felderítő-elemző edző. 

Farkas Sándor szövetségi kapitány felkérésére az ellenfeleket fogom feltérképezni, a meccseket kell elemeznem, az ehhez kapcsolódó videókat vágom majd össze – sorolta leendő feladatait Jakab Máté, akivel kapcsolatosan azért felmerül: ilyen fiatalon hogyan kerülhetett a képbe? – Iványi Dalma és Kocsis Boglárka alkotja még a stábot, de a kapitány még keresett a fenti feladatokra egy embert. A Vasas Akadémiánál is érdeklődött, a klubomnál engem javasoltak, majd néhány nap múlva hivatalosan is megkaptam a felkérést. Korábban nem ismertük egymást Farkas Sándorral, a kapitány látatlanban választott engem.

Jakab Máté két éve a junior bajnoki címet szerzett Nyírsuli-GKS szakmai stábjában kapott helyet, majd tanulmányai miatt a fővárosba, és a Vasas Akadémiához vezetett az útja. Az látszik, hogy igen fiatalon tudatosan készül(t) az edzői szakmára, de az eddig fiúvonalon tevékenykedő tréner számára mennyire lesz új női meccseket figyelni.

– A játék ugyanaz, de lemaradásom kétségtelenül van, amit korábbi mérkőzések elemzésével igyekszem bepótolni – mondta a nyíregyházi nevelésű, jelenleg a Szeged színeiben kosárlabdázó Jakab Péter bátyja. – Azt is kérte tőlem Sanyi bácsi, hogy a tavalyi Európa-bajnoki selejtezők alapján a válogatott támadójátékát elemezzem ki. Beleástam magam a munkába, most már minden olyan játékost többször is láttam játszani, aki szóba jöhet majd a kerethirdetésnél. Ami pedig az edzői „múltamat” illeti, a Gombi KS-től elkerülve a Vasasnál töltött első évem során a serdülők mellett dolgoztam, a mostani bajnoki évben az NB I. B-s felnőtt- és a juniorcsapat másodedzőjeként tevékenykedem, és feladatom az elemzés is. Nyugodtan mondhatom, hogy profi körülmények között dolgozunk, a felkészülést olyan komolyan vesszük, mint egy A csoportos csapatnál. Ugyanakkor a Vasasnál nem cél az élvonalba jutás, sokkal fontosabb, hogy játékosokat neveljünk az élvonalnak és a válogatottnak.

A női nemzeti csapat idén nem játszik tétmeccseket, hiszen a 2015-ös a hazai rendezésű Európa-bajnokságra nem kell selejtezőket játszania. Jakab Máté az első keretedzésen, május 22-én mutatkozik be, majd júniusban következik a kéthetes kínai túra. Ezen kívül a női főiskolai válogatott részt vesz az oroszországi Kazanyban esedékes universiadén is – Jakab Máté tehát nem fog unatkozni a nyáron, utazni és elemezni viszont annál többet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!