szon-sportoldal

2016.07.08. 08:36

Sakk - Magas hőfokú küzdelem

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Célegyenesbe értek a Nyírségi Torna matt-adorai megyénk nagy nemzetközi versenyén.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Célegyenesbe értek a Nyírségi Torna matt-adorai megyénk nagy nemzetközi versenyén.

A mesterek csoportjában Mester Gyula megőrizte vezető helyét, a világos figurákat vezérelve bevette Szulics Imre sötét erődítményét az első táblán, s mivel a második táblán a román-ukrán mesterek (Lévay-Prokopisin) küzdelme döntetlenben oldódott fel, Mester versenygyőzelmét csupán a 13 éves Tóth Tibi akadályozhatja meg. Tibor feladata rendkívül nehéz, hiszen nagynevű ellenfele NB I-es klasszis.

Óriási pontot szerzett a Nyíregyházi Sakk Iskola egyetemista sakkfenoménje, Rubóczki Tibor világossal az ellenkező színű futók támadó erejét demonstrálhatta a legmagasabb értékszámú mester,Gál József István ellen, akit végül mattra is állított. Tibor a második táblán Lévay Sorin ellen újra a fehér tábort vezeti,remélhetőleg újra győzelemre.

A B csoportban Juhász Zoltán ismét nyert, az ukrán Vaynagy volt kénytelen feladni a sötét tábor védelmét. Előnye ennek ellenére sem nőtt, mivel Vitai Tamás klubtársát, Tumó Bencét győzte le, hátránya csupán fél pont, viszont ha az utolsó fordulóban behozza hátrányát, a holtverseny neki kedvez. A végső győzelemtől Zolit a pécsi Hrubos Viktor akarja megfosztani, Tamást pedig a 14 éves tehetség, Varga Marcell.

Kikapott Ugyan Dániel, ezzel kissé visszaesett az élbolyból, legyőzője, Gócza Ádám egyedül áll a 3. helyen és holnap a hajdúböszörményi Venter Máté ellen győzelemmel megőrizheti rangos helyezését.

A C csoportban Dán Marcell megállíthatatlannak tűnik, gyorsan szétverte Vas Máté Kende állását. Nyert a fővárosi Csontos Dávid is, Marci pontelőnye azt jelenti, hogy az utolsó partiban remi is elég a torna győzelemhez. Kun Ferenc Ágoston a végsőkig küzdött Szabó Luca ellen, mégsem tudott erőt venni a nagyhalászi leány hadán. E döntetlen azt jelenti, hogy Luca előrelépett a pompás 3. helyre, nemzetközi értékszám szerzése immár kész tény. Nyeréssel a 4. helyre zárkózott fel a Balkány ifjú titánja, Szokolov Albert, végső helyezése kedvező körülmények, illetve az utolsó parti megnyerése esetén még kedvezőbb is lehet.

A gyermekek csoportjában már biztos, hogy magyar győzelem születik, Boros Brigitta és a nagyhalászi Kató Máté állva hagyta a mezőnyt, utcahosszal vezetnek. Brigitta fél pont előnnyel néz a végső játszma elé, ellenfele világossal Maksym Overcsuk, míg Máté ellenfele, Vladyslav Hurkovsky a sötét figurákkal játszik. A harmadik helyért folytatott csonthajlító küzdelemben az ukrán kisfiúk mellett Gyöngyi Bálint is részt vesz, mögötte hatan állnak 7 ponttal a 6-11. helyen.

Pénteken 8óra 30-kor kezdenek a befejező fordulóban ketyegni a sakkórák, lassú percegéssel mérve a mérhetetlen időt, gyors fejtörésre sarkallva az eddigi küzdelemben már kissé elfáradt, de e partira minden szellemi energiájukat mozgósító sakkozókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!