SZON Sziréna

2017.12.11. 12:32

Vádemelés a halálos vitorlázó repülőgép balesete miatt

Nyíregyháza - Halált okozó légi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt emelt vádat az ügyész egy oktató ellen, akinek mulasztásai miatt május 20-án Nyíregyházán egy tanuló a vitorlázó repülőgéppel lezuhant, és életét vesztette.

Nyíregyháza - Halált okozó légi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt emelt vádat az ügyész egy oktató ellen, akinek mulasztásai miatt május 20-án Nyíregyházán egy tanuló a vitorlázó repülőgéppel lezuhant, és életét vesztette. A vádirat szerint a 48 éves sértett a Nyíregyházi Repülőtéren vitorlázó repülőgépvezetői tanfolyamon vett részt, az oktatását pedig a vádlott végezte. A vádlott valótlanul leigazolta a kiképzési okiraton, hogy a tanuló rendelkezett megfelelő jártassággal a repülőgép vezetésére.

Május 20-án a vádlott engedélyezte a tanulónak, hogy a vitorlázó repülőgéppel öt órát meghaladó repülést végezzen, azonban nem látta el a megfelelő iránymutatásokkal arra az esetre, hogy mit kell tenni akkor, ha a repülőgép irányíthatatlanná válik, illetve ezt az állapotot hogyan kell megszüntetni.

A vádlott a tanuló repülését a földről nem kísérte figyelemmel, maga helyett másik oktatót sem bízott meg ezzel a feladattal. A sértett aznap már negyedik alkalommal próbálkozott a feladattal, és kereste a felszálló meleg légáramlatot ahhoz, hogy a repülési feladatot végrehajtsa, azonban ún. dugóhúzóba került, és a gép zuhanni kezdett. A sértett a repülőgéppel Nyíregyházán a Rákóczi út egyik telephelyére zuhant, ahol a gyors orvosi ellátás ellenére belehalt sérüléseibe.

A vádirat szerint a baleset azért következett be, mert a vádlott a sértett oktatását nem megfelelően végezte el, közreműködött abban, hogy a kiképzési programot maradéktalanul korábban ne teljesítse a sértett, továbbá azt sem vette figyelembe, hogy az adott repülőgép vezetésére megfelelő jártassága nem volt a sértettnek.

A bűncselekményért a törvény szerint egy évtől öt évig tartó szabadságvesztés szabható ki. Az ügyész azt indítványozta a vádiratban, hogy a bíróság felfüggesztett fogházbüntetésre ítélje a vádlottat, valamint tiltsa el a repülőgép vezetésének oktatásától és az ehhez kapcsolódó mindenfajta tevékenységtől – tájékoztatta lapunkat dr. Szilágyi László sajtószóvivő.


[related-post post_id="3490883"]

[related-post post_id="3490043"]

[related-post post_id="3489709"]

[related-post post_id="3488882"]

[related-post post_id="3488358"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!