Uncategorized

2018.10.24. 13:55

A pletyka, mint lételem

<strong>A pletyka egyidős az emberiséggel, vagyis mindig is létezett és míg ember él a Földön, létezni is fog.</strong>

A pletyka egyidős az emberiséggel, vagyis mindig is létezett és míg ember él a Földön, létezni is fog.

Az eredete minden bizonnyal már az őskorra visszavezethető, bár erről pontos kutatási eredmények nincsenek. Gondoljunk csak bele, hogyan tudták volna meg az otthon maradó nők a vadászó férfiakról, hogy ki a bátor és ki a gyáva, ha nem úgy, hogy megbeszélik egymást közt. Esetleg vadászat után kifaggatják a férfiakat, majd egymást közt megbeszélik.

Azt mondják a nők pletykásabbak, mint a férfiak. Hogy miért van ez? Mivel a férfiak kapták a formális kommunikációhoz való jogot, mióta világ a világ, így a nőknek maradt az informális ága a beszélgetésnek. Erről nem állíthatjuk, hogy haszontalanabb lenne, mint a formális, hiszen sokkal több őszinte és valós információt megtudhatunk egy kis pletykából, mint egy hivatalos beszélgetésből, előadásból.

Manapság az egyik leggyakoribb terület pletyka szempontjából a munkahely. Hogy ott mit lehet pletykálni? Kinek mennyi a fizetése, miért annyi, megérdemli-e vagy sem, mennyire vannak egyes emberek megbecsülve? Épp elég téma, melyek jelentős része tabunak minősül napjainkban. Ugyanígy egy pletykának számos pozitív hatása lehet egy adott vállalatra nézve, hiszen a leendő munkavállalók első kézből kapják az információt arról, hogy milyen a vezetés, a légkör, a kommunikáció és egyéb lényeges kérdések. Hiszen ma már nem elég kiragasztani egy molinót, hogy az XY cég milyen szuper, az csak úgy válik hitelessé, ha azt néhány releváns információval rendelkező személy is megtámogatja.

Ha pedig nem a munka és a megélhetés a fő téma, akkor marad a mindenki által preferált hatalom, pénz, szex, kompetencia, stílus, integráció, deviancia kérdésköre. Ezek mind érdeklik az átlagembereket, mivel ennek ismeretében könnyebben helyezik el magukat a világban és gondolkodnak el a mások értékein, azok elismertségén. Egyetlen hátulütője a pletykának, hogy alapjában véve felülről könnyen irányítható, gyorsan és hatékonyan szolgálhatja a vezetés akaratát. Hiszen mindenki a saját magának megfelelő csatornán nézheti a TV-ben a híreket, melyeket a saját képére formál.

Ellenben, ha nem létezne pletyka, akkor számos fontos információ nem jutna el az egyénhez, ami azt eredményezné, hogy inkább robotszerűen élnénk az életet, ami hosszútávon konfliktushoz vezet önmagunkkal. Hiszen sokat veszíthetnénk azzal, ha nem kapjuk meg az olyan releváns információkat, mint, hogy melyik orvos jó vagy rossz a betegek szerint. Ha nem lenne a pletyka, akkor mindenki a saját, kijelölt orvosához járna, nem cserélnénk tapasztalatot és nem tudnánk meg, hogy az aktuális orvos miben jó vagy éppen nem az. Így tehát kijelenthetjük, hogy pletyka nélkül nem bírnánk sokáig.

Mint említettük, a politika remekül fel tudja használni a pletyka ilyen alakulását. Sajnos napjainkban úgy állnak hozzá az emberek, hogyha megmondják a véleményüket, azzal el is van intézve az adott probléma, vagyis nem követi tett a beszédet. Ezen mindenképp változtatni kell, hiszen a megfelelő kommunikáció igenis fontos, de csak akkor hiteles, hogyha szándék és cselekvés is van mögötte. Éppen ezért nem szabad elzárkózni a generációk közti tanulás lehetőségétől sem. Bár ez a mai világunkban megfordult, mert míg hagyományosan a fiatalok tanultak az idősebb generációtól, jelenleg ez fordítva is tökéletesen igaz, csak ezt mindkét félnek el kellene ismernie.

Tehát a legfontosabb, hogy merjünk kommunikálni, tanulni és természetesen cselekedni egyaránt!

 

- PR cikk -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!