Szabolcs-Szatmár-Bereg

2020.09.15. 14:00

Biztosított az ingázás

A szomszédos országokból érkező idénymunkások bizonyos feltételekkel beléphetnek az országba.

Az ingázó idénymunkások a szükséges dokumentumok birtokában beléphetnek az országba

Fotó: MW-archív

A kormány által bevezetett utazási korlátozások általában véve nincsenek hatással az agráriumra, és a közúti áruszállítás is az eddigiekhez hasonlóan zavartalanul működik tovább.

A szomszédos országokból érkező mezőgazdasági idénymunkások beléphetnek az országba, valamint azon gazdálkodók munkája is biztosított, akiknek a határon átnyúló földek miatt szükséges az ingázás valamely szomszédos országba – kezdte lapunk tájékoztatását Rácz Imre.

– A hazai mezőgazdaság zavartalan működése érdekében szeptember 5-én hatályba lépett egy kormányrendelet, amely kivételes szabályokat állapít meg az üzleti, illetve gazdasági célú beutazásokra.

Eszerint korlátozás nélküli a visszautazás, ha a magyar állampolgár üzleti célból utazott külföldre, illetve szintén nincsen semmiféle korlátozás, ha a nem magyar állampolgár üzleti vagy gazdasági célból utazik Magyarországra

– mondta Rácz Imre, majd kiemelte, a belépőnek azonban igazolnia kell a beutazás célját (üzleti vagy gazdasági célú), amely például a fogadó fél által kiállított, úgynevezett meghívólevéllel is biztosítható. Ebben kell megindokolni a munkavállaló beutazásának szükségességét, gazdasági értékét, esetlegesen hivatkozni szerződéses megbízatásra vagy egyéb magyarázatra.

Bármiféle kétség

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy amennyiben a beutazási indok igazolásának hitelességével kapcsolatban bármiféle kétség merül fel, akkor azok a szabályok lépnek életbe, melyek a nem magyar állampolgárok belépésekor érvényesek.

– A szeptember 5-étől hatályos szabályok értelmében a magyar határátlépést követően kötelező karanténba helyezett személyeknél a karantén alóli mentességhez szükséges két negatív PCR-teszt közül első tesztként azt a vizsgálatot is el kell fogadniuk a magyar hatóságoknak, amelyet bármelyik schengeni térségbe tartozó országban vagy az USA-ban, illetve Kanadában végeztek el, ha annak eredményét az érintett magyar vagy angol nyelvű okirat igazolja – tette hozzá a megyei elnök, majd kitért az ingázókra vonatkozó szabályokra is.

Rácz Imre elmondta, a szomszédos országok állampolgárai, valamint az ott élő magyar állampolgárok az országba legfeljebb 24 órára kérelem nélkül beléphetnek, amennyiben az államhatártól 30 kilométernél távolabb nem utaznak.

A magyar államhatártól legfeljebb 30 kilométerre lakó magyar állampolgárokra ugyanezek a feltételek vonatkoznak, tehát a szomszédos országokból korlátozás nélkül visszaengedik az utazót, amennyiben a távolléte nem haladta meg a 24 órát, és nem utazott a határtól 30 kilométernél távolabbra.

– Ez biztosítja szükség esetén az idénymunkások határátlépését, valamint az országhatáron átnyúló földterületeken gazdálkodók további zökkenőmentes munkáját – nyomatékosított Rácz Imre, majd hozzátette: a kormányhivatal illetékes szerve fokozott munkaügyi és munkavédelmi ellenőrzést tart a zöldség-gyümölcs betakarítás időszakában, ezért felhívják minden olyan gazdálkodó figyelmét, aki idénymunkást foglalkoztat, hogy időben tegyen eleget a kötelező bejelentési és adminisztrációs előírásoknak.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában