Héttorony Fesztivál

2019.11.19. 11:44

Az építések kulisszatitkai

Eddig még be nem mutatott fotók is színesítették a rendezvényt.

Csernyus Lőrinc 32 esztendeje tölti be a főépítészi pozíciót

Fotó: Kákos Dávid

A csengeri Héttorony Fesztivál keretében nyitották meg a Kivitelezői történetek és tapasztalatok a Kós Károly Egyesülés 30 éve alatt elnevezésű kiállítást.

Országos rekord

A programban az organikus építészetről és az 1980-as évek második felében, illetve az 1990-es évek elején felépített csengeri középületek építésének kulisszatitkairól hallhattak érdekességeket a jelenlévők. Sok, az építkezések idején készült, de eddig még be nem mutatott fotó is színesítette a rendezvényt.

Felszólalt Csernyus Lőrinc, Makovecz Imre tanítványa, aki 1987 óta Csenger főépítésze. Az a tény, hogy 32 esztendeje tölti be a főépítészi pozíciót, országos rekordnak számít. Őt onnan is lehet ismerni, hogy a 2020-as dubaji világkiállításra készülő magyar pavilont tervezte. 1992-ben Makovecz Imrének a tervei alapján magasodott a magyar pavilon Sevillában, ezúttal a tanítványán a sor. Nem csak a látványtervben lehet gyönyörködni: az épület szerkezetét Magyarországon felépítették, utána pedig az elemeit három ütemben, teherszállító repülőgépen viszik Dubajba. A dubaji expo 2020 októberétől 2021 áprilisáig tart. A Magyarországot reprezentáló, hatalmas szálfagerendákból készülő épület bemutatja a termál- és a gyógyvízkincseket.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában