A dolgozóknak jár a pihenőidő és a védőital

Akt.:
A dolgozóknak jár a pihenőidő és a védőital
© Fotó: Racskó Tibor
Nyíregyháza – Fűtött pihenőhely, ­védőital és -ruha minden szabadban dolgozónak jár.

A szabadban dolgozóknak nemcsak kánikula idején, hanem a fagyos, téli időben is jár védőital. A szabadtéri munkahely hidegnek minősül, ha a várható napi középhőmérséklet a munkaidő 50 százalékánál hosszabb időtartamban a +4 Celsius-fokot nem éri el. A hidegben végzett munkának számos kedvezőtlen hatása, egészségi, sőt biztonsági kockázata is van, ezért a fiatalkorúaknak és a várandós nőknek tiltott.

A munkaadó kötelessége, hogy hideg elleni védőeszközöket, védőruházatot és védőitalt, forró teát biztosítson. Munkaszervezéssel annak a lehetőségét is meg kell teremteni, hogy a dolgozók óránként legalább öt-, de legfeljebb tízperces (szélsőséges hidegben akár hosszabb) pihenőidőt a környezethez képest melegebb, lehetőleg fűtött helyen tölthessenek el.

A hideg ellen védőeszköz, védőruha (meleg sapka, téliesített kabát vagy mellény, kesztyű, bélelt munkavédelmi bakancs) válhat szükségessé, közúti forgalom mellett, mozgó gépjárművek környezetében végzett munkák esetén láthatóságot biztosító mellénnyel, fényvisszaverő csíkokkal kiegészítve.

A NyírVV több száz közfoglalkoztatottja a mínuszok ellenére is a szabad ég alatt végzi feladatait.

Figyelnek a közmunkásokra

– Társaságunk különös figyelmet fordít a szabadban dolgozó közfoglalkoztatott munkavállalók védelmére, számukra óránként tíz perc pihenőidőt biztosítunk, védőfelszerelésként kesztyűt és munkavédelmi bakancsot adunk, valamint védőitalt kapnak. Sajnos nincsen konyhánk, ám a forró tea alapanyagai és a melegítéshez szükséges berendezések a rendelkezésükre állnak. A közfoglalkoztatottak meleg helyen tölthetik a pihenőidejüket: a belvárosban, a Jósavárosban és a Malomkertben a NyírVV saját helyiségeiben, más városrészekben egyéb intézményekben kapnak lehetőséget a melegedésre – mondta el érdeklődésünkre Szabó Edina, a társaság szóvivője.

Úgy tűnik, a Magyar Posta már nem ilyen alapos.

– Reggel óta úton vagyok, járom a körzetemet. Csak a lakókra számíthatok, akik gyakran hívnak be egy forró kávéra. Megtehetné ugyanezt a posta is, de már az is elég lenne, ha hajnalban egy termosznyi teával indítanának minket útnak. A nem létező védőruháról nem is beszélek… – legyintett a hidegtől elgémberedett kézzel István.

KM
hirdetés