A férfiaggyal parádézott

A férfiaggyal parádézott
© Az előadás végén nem akart szűnni a taps Fotó: vidorfest.hu
Nyíregyháza – A színház a mese világa, ahol az ember oda- kerül, ahová vágyakozik, ahol szeretne élni, ahonnan jött.

Zsúfolásig megtelt szombaton este a Móricz Zsigmond Színház nagyszínpada a Vidor fesztivál A férfiagy – avagy nincs itt valami ellentmondás? című egyszemélyes vígjátékára. A nézők nem is csalódtak, az előadást végigkísérte a nevetés és a taps. A főszereplőt, Csányi Sándort a darab végén legalább tízszer tapsolták vissza.

A közkedvelt színművész hímsoviniszta férfit alakít, akit elhagyott a menyasszonya, két hét gondolkodási időt adva neki, hogy megválaszolja a nagy kérdést: „Mit akar a nő?” A hiúságában sértett Sanyi elkeseredetten összegzi kéthetes tépelődéseinek eredményét, és a „stand-up comedy” elemeit is ötvöző fergeteges előadásban idézi fel a nőkkel kapcsolatos emlékeit és tapasztalatait. Egyszemélyes színdarabot láttunk, mégis hat férfitípus elevenedik meg a színpadon, akik tanácsaikkal és történeteikkel inkább összezavarják Sanyit…

A nyíregyházi nézők is meggyőződhettek róla, hogy Csányi Sándor, a Thália Színház művésze remek színész. A mostani vígjátékban az egyik percben tépelődő férfi, aztán katonatiszt, taxisofőr, francia sármőr, vagy nyolcvanéves aggastyán. A művésszel az előadás előtt beszélgettünk. Azt mondta, a színház a képzelet világa, ahol elszakadunk a realitásoktól.

– A színház egy kicsit a mese világa. Az ember mesél, és abba a világba kerül, ahová vágyakozik, ahol szeretne élni, ahonnan jött – mondja.

Sok sikeres filmben játszott. Arra a kérdésre, hogy a film a színész számára mennyiben más, mint a színház, azt feleli: az egyik a rövidtávfutás, a másik a hosszútávfutás. Valakinek az egyik megy jobban, másnak a másik. De a színész számára előbb-utóbb mindkettő megtanulható.

Hibák itt is, ott is

Közismert, kedvelt ember, bizonyára sok rajongója van. Sokfelé felismerik: Csányi Sándornak nem lehet könnyű villamoson utazni… – Nem szoktam villamoson utazni (nevet). De bárhol járok, azt tapasztalom, hogy általában rendesek az emberek, gratulálnak nekem, örülnek, hogy látnak.

– Nem kis bátorság kell ahhoz, hogy a Nyíregyházán most színre vitt, A férfiagy című egyszemélyes előadáson hosszú időn keresztül egyedül kell állnia a színpadon, és szórakoztatnia a nagyérdeműt…. A felvetésre azt mondja, valóban nagyon nehéz feladat, közel másfél órában egy szereplővel végignézetni egy előadást. – Szerencsére a darabban sok a humor, a vicc, a közönség sokat nevet, és ez nagy segítség. A stand-up egyébként is hálás dolog. Ez a darab egy nagyon ügyesen megírt történet, ideális 110 perc hálás időtartammal, sok karakterrel. – A vígjáték a női- és a férfi nem párharcáról szól, de hogy a színművész melyik oldalon áll? Csányi Sándor azt mondja, mind a kettőn, mivel a nők és a férfiak ugyanannyit hibáznak. Szerinte ez a jó, ha az előadás után mind a két fél úgy jön ki a színházból, hogy neked is igazad van és nekem is…

Megtudtuk, hogy az új évadban sem fog unatkozni. – Hamarosan egy ifjúsági darabban játszom, ez lesz Tasnádi István Kőmajmok háza című műve. Nem túl régen mutattuk be a Liliom című darabot, amelyben a főszerepet Schell Judittal játsszuk, néhány hónap múlva pedig megkezdődnek a Két szék között című darab próbái is.

– Bodnár István –
hirdetés