A gyermek az új kutya

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció - © Kép: etsy.com
Sajnos, saját bőrömön tapasztaltam, milyen nehéz jó albérletet találni. A hirdetésekben szereplő árak eleve elrettentőek, ha mégis barátinak bizonyul a „tarifa”, akkor meg a lakás kész romhalmaz. Csáki Alexandra jegyzete.

Fokozza a bajt, hogy szinte sehol nem tűrik meg a háziállatokat, bár van abban logika, hogy kutya, macska panelbe nem való. Az viszont tényleg vérlázító, hogy mostanra a gyermek lett az új spániel, azaz a fizetőképes, de nagy családok éppúgy tiltólistások, mint Bodri és Cirmi.

Persze elfogadhatóak a tulajdonosok ellenérvei is, hiszen elég egy leépítés, máris fizetésképtelenné válik a família, annyira meg szinte senki nem áll jól anyagilag, hogy a saját közeli hozzátartozóin kívül még fél tucat idegent is eltartson. Ilyenkor tesz szívességet a jó öreg emberismeret: mivel senki nem ad ki lakást látatlanban, az első találkozás vízválasztó. Ha a család rendezettnek tűnik, felmutatja az előző havi, rendezett számlákat, netán a kereseti igazolásokat is, nagy az esély arra, hogy dolgos, gyermekeiket gondosan nevelő családdal van dolgunk, nem igénytelen véglényekkel, akiknek egyetlen céljuk, hogy leamortizálják a lakást, és a romokon ülve verjék a tamtamot a jogaikra hivatkozva. Tőlük tényleg csak kínkeservvel lehet megszabadulni, ha egyáltalán elmennek, mielőtt bírósági döntés születne.

Ha úgy lenne kiadó lakásom, ahogy nincsen, kétszer meggondolnám, kinek engedem át. Egy biztos: soha nem a gyermek lenne az akadálya a szerződés aláírásának. Jobban félnék egy hegedűművészt beköltöztetni, aki napi nyolc órát gyakorol otthon, mert lehet, hogy a színpadon osztatlan sikert arat, de a szomszédok haragja legalább ilyen elsöprő lenne…

Csáki Alexandra
hirdetés