Nyíregyháza hírei

2013.11.27. 11:16

Nézőpont: A technika irányít

Nincs pardon, lépést kell tartani a fejlődésével. Mire ment volna a világ, ha elutasítja a nagy elmék értékes találmányait. Mi a huszonegyedik század fiai, ne tudnánk ezt. Hisz hála a modernizációnak a „Nagy Testvér” mindent lát és hal. Ma már nincsenek titkok. Dankó Mihály jegyzete.

Nincs pardon, lépést kell tartani a fejlődésével. Mire ment volna a világ, ha elutasítja a nagy elmék értékes találmányait. Mi a huszonegyedik század fiai, ne tudnánk ezt. Hisz hála a modernizációnak a „Nagy Testvér” mindent lát és hal. Ma már nincsenek titkok. Dankó Mihály jegyzete. Emlékszünk, milyen értelmetlen és hiábavaló volt, amikor a technikai forradalom elején – a főként kézműipari munkások – a gépek alkalmazásában látták nyomoruk fő okát, ezért összetörték ezeket. Mégis… Szinte retteg az ember, ha mindenhol azt hallja, lassan már nincs szükség a kétkezi dolgozóra, a gondolkodásra, mindent megold a gép!

Mostanában két ilyen technikával kapcsolatos dolog is borzolja az emberek idegeit. Elsőnek, itt vannak ezek a választásokhoz kötött, megrendelt, vagy spontán készített videók. Ember legyen a talpán, aki a feleket meghallgatva, el tud igazodni, hogy kinek is van igaza. Hisz, az egyik fél a hitelességet, a másik a manipuláltságot bizonyítja.

Az már más lapra tartozik, hogy a szereplők „felkutatásával” mindkét fél talál bizonyítékot az igazára. Az egészben az a szomorú, hogy ezzel egy kicsit le is „sajnálják” az átlagpolgárt. Aki lassan már azt sem nagyon hiszi el, amit lát, vagy hall. Különben is, aki valamerre elkötelezett, azt úgy sem lehet befolyásolni. Azt gondolom, mire pedig kiderül az igazság, már nem számít semmi.

A technikai vívmányok bevonultak a mindennapjainkba is. Lásd a kisvállalkozók pénztárgépének kötelező cseréje. Értem én, a kormány komoly pénzt remél, attól, hogy maga számára is láthatóvá kívánja tenni a forgalmat. Hisz ezzel a „szerkezettel” már nem lehet manipulálni. Bár, ahogy én a magyarokat ismerem… Csakhogy, az is látszik, egyelőre csak igény és elhatározottság van. A körülmények megteremtése késik, s ennek árát is a szenvedő félnek kell megfizetni. Talán, ha itt is segítségül hívnák a technikát…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!