Helyi gazdaság

2012.02.21. 19:40

Árfolyamgát - A Bankszövetség szerdán alakítja ki álláspontját a módosítókról

Budapest, 2012. február 21., kedd (MTI) - A Magyar Bankszövetség szerdán délután tartja elnökségi ülését, amelyen megvitatják az árfolyamgátról szóló törvénymódosításhoz érkezett fideszes indítványokat, amelyek szélesítenék az új lehetőséggel élő devizahitelesek körét - értesült az MTI.

Budapest, 2012. február 21., kedd (MTI) - A Magyar Bankszövetség szerdán délután tartja elnökségi ülését, amelyen megvitatják az árfolyamgátról szóló törvénymódosításhoz érkezett fideszes indítványokat, amelyek szélesítenék az új lehetőséggel élő devizahitelesek körét - értesült az MTI.A bankok egyedileg mérlegelik a benyújtott módosítók hatását, majd közös álláspontot fogalmaznak meg.

Rogán Antal kedden sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Fidesz módosító indítványt nyújt be a törvényjavaslathoz, és egyeztetést kezd a kabinettel, valamint a Bankszövetséggel.

Rogán Antal és Németh Zoltán fideszes képviselő közös módosítója, az ingatlanokra vonatkozó korábbi, 30 milliós értékhatár helyett a felvett hitelösszeget maximálná 30 millió forintban. Heintz Tamás pedig az árfolyamrögzítésnél alkalmazott árfolyamok közül csökkentené a japán jennél alkalmazott mértéket, a tervezett 2,5 forintról 2 forintra. Egy indítvány a közszférában dolgozók egyösszegű, vissza nem térítendő támogatását előtörlesztésként számoltatná el, míg egy másik javaslata lehetővé tenné, hogy a devizahitelek kiváltására felvett forintkölcsönöket ki lehessen váltani lakás-előtakarékossági szerződés felhasználásával is. Ugyancsak Rogán Antal jegyzi azt a módosítót, amely lehetővé tenné, hogy a pénzügyi intézmények részt vehessenek a nehéz helyzetbe került lakáshitel-adósok ingatlanjainak értékesítésében.

Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára hétfőn az Inforádió Aréna című műsorában még azt mondta: nem számítanak arra, hogy a benyújtott javaslatot érdemben módosítanák, hiszen az a kormány és a Bankszövetség korábbi megállapodásához igazodik.

Rogán Antal  a módosítók benyújtását követően a Portfolio.hu-nak azt mondta: az árfolyamgát rendszerének módosítása nem ultimátum, hanem egy javaslat, a Fidesz frakció javaslata, amelyről várják a Bankszövetség állásfoglalását. A képviselő hozzátette: a frakció tartani kívánja magát a Bankszövetség álláspontjához, ha megállapodott velük. Az árfolyamgát a jelen formájában a bankok ügyfeleinek 85-90 százaléka számára érhető el, a módosító javaslattal ez 97 százalékra emelkedne, tehát gyakorlatilag mindenki számára elérhető lenne.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában