Kisvárda hírei

2014.09.18. 17:51

Előadás a Rétközi Múzeum megújulásáról Kisvárdán

Kisvárda – A Magyar Építészet Évében, a Kulturális Örökség Napjai (KÖN) (szeptember 20–21) keretében a helyi önkormányzatok, közösségek, szakmai és a civil szervezetek, baráti körök vesznek részt, hogy bemutassák épített örökségüket.

Kisvárda – A Magyar Építészet Évében, a Kulturális Örökség Napjai (KÖN) (szeptember 20–21) keretében a helyi önkormányzatok, közösségek, szakmai és a civil szervezetek, baráti körök vesznek részt, hogy bemutassák épített örökségüket. Ez alkalomból Kisvárdán, szeptember 20–án /szombaton/ 11 órától „A kisvárdai zsinagóga rekonstrukciója” címmel vetített képes előadást tartanak, Rezsőfi Ágnes és Szatmári István építészek. Előadásukban bemutatják a rekonstrukció szükségességét és magát a folyamatot. Ugyanis ők voltak azok, akik tervezőként, műszaki ellenőrként és barátként végigkövették az épület átváltozását.. Az épített örökség részét képező helyreállított épület a kortárs építészet érdeklődésére is számot tarthat.

A kisvárdai zsinagóga ma, múzeum, a Rétközi Múzeum 1983 óta. Nem zsidó múzeum, bár múzeuma a megmaradt kultusztárgyaknak, viseletnek. Ez a töredéke csak a kiállított muzeális darabnak. Az épület maga –frigyláda alakjával– mindennapi és emlékeztető. A kisvárdai zsinagóga templomnak nevezhető. Az előcsarnokban fölmagasló menóra fogad. Mögötte márványfalak névzuhataga. Ők az Auschwitz fölötti hamuszint égbe temettettek.

Több száz négyzetméternyi fal felület megújulása

A festett mennyezet az oldalfalak teljes helyreállítása megtörtént, Anducska Tibor díszítőfestő–templomfestő irányításával. A falfelületek tisztításakor felfedezett eredeti díszítő festést, illetve azok részleteit felújították. A meglévő ornamentális, díszítő festést előbb letisztították, majd fixálták s elvégezték a teljes rekonstrukcióját, melynek költsége mintegy ötven millió forint volt. A rekonstrukció költségei vissza nem térítendő európai uniós forrásából lett biztosítva. Belső megújulásával több új és változatosabb programokkal várja az érdeklődőket a Rétközi Múzeum Kisvárdán.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!