Nagyvilág

2011.05.21. 09:28

Megkezdődött az IMF új vezetőjének kiválasztási folyamata

<p>Megkezdődött a Nemzetközi Valutaalap (IMF) új vezérigazgatójának kiválasztási folyamata - jelentette be szombaton a testület monetáris és pénzügyi bizottságának (IMFC) vezetője. Tharman Shanmugaratnam hozzátette: az új intézményvezető személyének kiválasztása "nyílt, átlátható és az érdemeket figyelembe vevő" eljárás lesz. Mint közölte, a szervezet előtt álló kihívások miatt előnyös lenne, ha minél gyorsabban lezárulna a kiválasztási folyamat.</p>

Az IMF eddigi vezérigazgatója csütörtökön mondott le posztjáról, miután néhány nappal korábban nemi erőszak kísérletének gyanúja miatt őrizetbe vette a New York-i rendőrség. Dominique Strauss-Kahn utódjának személyéről az IMF igazgatótanácsának korábbi közleménye szerint várhatóan június 30-ig dönt a testület. A tisztségre szóló jelentkezéseket június 10-ig adhatják le az érdeklődők, az igazgatótanács pedig az azt követő húsz napban dönt majd az utódról.

Az európai országok lehetséges közös jelöltjeként a szakértők elsősorban Christine Lagarde francia pénzügyminiszter nevét emlegetik, főleg azóta, hogy a legvalószínűbbnek tartott pályázó, az ENSZ Fejlesztési Programjának török vezetője, Kemal Dervis pénteken kijelentette: nem óhajt indulni a címért.

Miközben azonban több európai ország és uniós intézmény vezetője is az egységes európai jelölt mellett szólalt fel, addig az OECD főtitkára amellett érvel, hogy eljött az ideje, hogy a fejlődő államok is szerepet vállalhassanak a nemzetközi gazdaság egyik kulcsintézményében. Ha ez így lenne, megdőlne az a szokásjogon alapuló rendszer, amelyben az IMF vezetőjét hagyományosan Európa adja, a Valutaalap élére pedig az Egyesült Államok állít jelöltet.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!