Helyi közélet

2012.11.20. 14:56

Több szabolcsi településen is csökkent az adósság

Január óta Botpalád rendezte is az adósságát.

Január óta Botpalád rendezte is az adósságát.Keddi számunkban megjelentettük azon szabolcsi települések listáját, melyek adósságállományát az állam átveszi. Mint ahogy azt megírtuk, a Belügyminisztérium összesítése a január 1-jei állapotot tükrözi, ám az azóta eltelt időszakban több település adóssága is csökkent, hiszen megkapták a pályázatokhoz korábban megelőlegezett hitel összegét.

A listában az szerepelt, hogy Nábrádnak 40 millió forint a tartozása, a település polgármestere azonban azt mondja, az adat nem fedi a valóságot: az adósságuk jóval kevesebb, mint a szaktárca által feltüntetett összeg. – Egy belterületi út felújítására pályáztunk és nyertünk, de mivel utófinanszírozású volt a pályázat, támogatás megelőlegező hitelt vettünk fel. A beruházás megvalósult, a támogatási összeget pedig júniusban megkaptuk, így ez már nem terheli a település költségvetését – mondta lapunknak Varga Attila.

Botpalád nullázott

Hasonló a helyzet Penyigén is: a faluközpont megújítására vettek fel megelőző hitelt, amit csak idén tavasszal fizettek ki az önkormányzatnak: ez közel 12 millió forinttal csökkenti az összesítésben szereplő 28 milliós adósságukat. Juhász Gyula polgármester azt is elmondta, hogy 7 millió forint a beruházásokhoz szükséges hitel, a valós adósságállományuk 9 millió forint. Kisszekeres polgármestere, Szigeti Bertalan lapunknak azt mondta, egy tavalyi beruházás megelőző hitele miatt szerepel 24 millió forint a település neve mellett az összesítésben, de azt már megkapták, így az adósságuk alig 1 millió forint.

Az önkormányzatok adósságállományát tartalmazó listában Botpalád 19 millió 847 ezer forint tartozással szerepelt. Gyurkó András polgármester tájékoztatása szerint ezen adat már nem fedi a valóságot, mivel júliusban a tartozás ki lett egyenlítve, így a község önkormányzata semmilyen hitelállománnyal nem rendelkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában