Nyíregyháza hírei

2013.10.25. 16:50

Pályázhatnak a civilek

Nyíregyháza - A nyíregyházi önkormányzat szociális és egészségügyi alapjából november 10-éig pályázhatnak az egyesületek.

Nyíregyháza - A nyíregyházi önkormányzat szociális és egészségügyi alapjából november 10-éig pályázhatnak az egyesületek.

Az idei évben is húsz millió forintos pályázati keretösszeget biztosított a nyíregyházi önkormányzat a helyi önszerveződő közösségek számára, a városvezetés célja, hogy ez évről évre növekedjen – mondta Kósa Tímea alpolgármester azon a civil fórumon, melyet péntek délutánra hívott össze az önkormányzat abból a célból, hogy az aktuális pályázati lehetőségekről tájékoztassák a civil szervezetek képviselőit.

Kósa Tímea elmondta: helyi rendelet adta kereteken belül biztosítanak pályázati lehetőségeket, amelyre csak a bíróság által bejegyzett szervezetek pályázhatnak. Az alpolgármester kiemelte: november 10-éig még lehet a szociális és egészségügyi alapból pályázni.

– Ebből azokat a pályázatokat támogatjuk, akik generációk együttműködését segítve szerveznek különféle programokat. A beérkező pályázatokról egy bizottsági véleményezés után a közgyűlés dönt.

Nyíregyháza alpolgármestere felhívta a figyelmet arra, hogy azok a szervezetek, akik nem teljesítik az elszámolási kötelezettségüket, vissza kell fizetniük az elnyert összeget.

Miniprojektek

A civil fórumon elhangzott az is: az operatív programok keretében lehetősége van az önkormányzatnak úgynevezett miniprojektek kiírására, amelyek a fő projekt megvalósulási helyéhez kötődnek, és az ott lakók életén és életkörülményein hivatottak segíteni.

Nyíregyházán jelenleg három ilyen operatív program is fut, az érkerti és a huszár-telepi rehabilitáció, valamint az Örökösföld megújítása.

Az utóbbin belül 14 milliót, az Érkertben 50 milliót, míg a Huszár-telepen 25 millió forintot fordíthatunk ilyen miniprojektek kiírására – mondta Kósa Tímea, aki nyomatékosította: ezekre bármelyik civil szervezet pályázhat, ám csak a fő projekthez tartozó településrész élhetőbbé tételére használhatják fel az egyesületek.

A szervezetek a Civil Fórum és a Civilház (melyeket idén 3,5 millió forinttal támogatott az önkormányzat) révén is pályázati lehetőségekhez juthatnak – hangzott el a fórumon, melyet a nyíregyházi Civil Fórum elnöke, Petneházyné Bugán Magdolna moderált.

A fórumon szó esett a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) jövő évi működési és pályázati lehetőségeiről Deák Attila, a NEA Nemzeti Összetartozás Kollégiumának tagjának tolmácsolásában.

KM-TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!