Minden gyermek tanuljon meg úszni! – átadták a tanuszodát Baktalórántházán

Minden gyermek tanuljon meg úszni! – átadták a tanuszodát Baktalórántházán
© Fotó: Sipeki Péter
Baktalórántháza – Huszonöt éve nyerte el a városi rangot Baktalórántháza, és akkor számtalan elképzelést megfogalmaztunk, voltak köztük álomszerűek, sőt, egy-egy utópisztikusnak tűnő is. Azóta ezek közül sok megvalósult a közművesítéstől a járóbeteg szakellátáson át a kastélyfelújításig, most pedig itt állunk és a köszöntők után a gyermekek birtokba is vehetik a tanuszodát, amire oly’ régen vártunk – mondta Nagy Lajos polgármester a keddi avatáson. – További terveink is vannak: a szomszédos, üresen álló telekre egy sportkomplexumot álmodtunk meg, amivel bővíthetnénk a városban és a környéken élők kikapcsolódási lehetőségeit – tette hozzá.

Egészséges társadalom

– A kormány bízik abban, hogy több gyerek születik az országban, az ehhez hasonló fejlesztések pedig azt a célt szolgálják, hogy a felnövekvő generáció tagjai sokat mozogva, egészségesen élhessék a mindennapjaikat. Ha ez megvalósul, ennek a térségnek is lesz jövője hosszú távon. A ma még csak az elképzelések szintjén létező, az előbb említett sportkomplexum is ezt a célt szolgálná, hiszen tovább javítaná az itt élők lehetőségeit – mondta Kovács Sándor országgyűlési képviselő.

Román István megyei kormánymegbízott úgy fogalmazott: az, hogy ma itt állhatunk, bizonyíték arra, hogy a magyar vidék szerepe felértékelődött. – A vidéken élők terveire korábban csak legyintettek, ma viszont nem csak meghallgatják, de meg is valósítják azokat. Ezen a téren is nagyot változott a világ, és természetessé vált, hogy egy-egy vidéki településen is XXI. századi feltéteket tudunk teremteni. Az úszásoktatásnak az a legfontosabb célja, hogy egészségesebb legyen a társadalom, és ha egy-egy olimpikon is kikerül majd ebből az uszodából, az hab a tortán.

Tornatermek, tanuszodák

Az egykori olimpikon, dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkárként jól tudja, milyen az uszodai közeg, és minden fejlesztésnek örül, de akkor a legboldogabb, ha uszodát avathat. – Közös felelősségünk, hogy a szellemi nevelésén túl a fiatalok fizikai állapotával is foglalkozzunk és hogy elérjük: a sport a mindennapjaik részévé váljon – mondta. – Ennek érdekében indította el a kormány azt a programot, ami a tornatermek, tanuszodák építését tűzte ki célul, és amihez forrásokat is rendelt. Az a cél, hogy nyolc éves korára minden diák tanuljon meg úszni, ez nemcsak az egészséges életmód miatt fontos, de azért is, mert ez az egyetlen sportág, aminek a nem tudása életveszélyt okoz.

– Bízom abban, hogy ez az uszoda a városlakók kedvelt helyévé válik, a sport ugyanis az egyik legjobb közösségteremtő erő. Itt találkozhatnak egymással a gyerekek, a szülők, a kialakuló kapcsolatok pedig jó hatással lehetnek a város jövőjére is. Azt látom, hogy Baktalórántháza felismerte, hogy a sportnak csak pozitív hatásai vannak, ezért volt fontos a városnak a tanuszoda létrehozása és ezért szorgalmazzák a sportcentrum megvalósítását is – mondta az államtitkár.Baktalórántháza.
SZON.HU

További hírek a Sport kategóriából


hirdetés