Barátságot erősít a tölgyfa

Készült csoportkép is az út során
Készült csoportkép is az út során
Baktalórántháza – Orbán Balázs sírjánál is elhelyezték az emlékezés és tisztelet koszorúját.

„Őseink nyomában” címmel szervezett négynapos történelmi kirándulást a Határtalanul program keretében a baktalórántházi Reguly Antal Általános Iskola május végén. A programban a helyi gyermekeken kívül a tagintézmények iskoláiból (Laskod, Nyírjákó) is részt vettek a tanulók, így összesen negyven gyermek utazhatott a határon túlra.

Házak, tájak, szobrok

Az úti cél a csodálatos Erdély, a történelmi Magyarország volt. A gyermekek megcsodálták a meseszép tájakat, felkeresték azokat a történelmi és irodalmi nevezetességeket, amelyekkel a tanítási órákon már találkozhattak, vagy az elkövetkező évben találkozni fognak.

– Ellátogattunk Nagykárolyban az Arany Szarvas fogadóhoz, amelynek ablakából Petőfi Sándor először látta meg Szendrey Júliát. Megtekintettük a Károlyi-kastélyt, annak gyönyörű parkját, felkerestük Károly Gáspár bibliafordító szobrát is. Megkerestük Kaffka Margit szülőházát, amelyben ma is él egy nagykárolyi család. Kolozsváron a Szent Mihály templomban jártunk, megnéztük a híres Mátyás-­szobrot – tájékoztatta lapunkat a mozgalmas napokról Sütőné Faggyas Anikó pedagógus, a program fő szervezője. – Bejártuk a Békás-szoros és a Gyilkos-tó vidékét is. Voltunk Gyergyószárhegyen, Farkaslakán, Tamási Áron sírjánál, és koszorúztunk a Trianon-emlékműnél. Korondon a helyi népművészeti alkotásokban gyönyörködtünk. Szejkefürdőn felkerestük Orbán Balázs sírját, ahol szintén elhelyeztük a tisztelet koszorúját. A diákcsoport két estét töltött el a gyergyócsomafalvi Köllő Miklós Általános Iskola tanulóival. Volt közös táncház, irodalmi est. Örökre megpecsételték barátságukat és kapcsolatukat annak a tölgycsemetének az elültetésével, amit a baktalórántházi erdészet ajánlott fel.

– NÉMETHNÉ CSUBÁK ÉVA –
hirdetés