BOON - Jegyzet

2011.07.03. 11:20

Jegyzet: Mi kerül a fazékba?

Még meg sem született, már becenevet kapott. Hivatalosan népegészségügyi termékdíjról van szó, de az egyszerűség és jobb érthetőség kedvéért csak hamburgeradóként emlegetjük. - Hegyi Erika jegyzete

Még meg sem született, már becenevet kapott. Hivatalosan népegészségügyi termékdíjról van szó, de az egyszerűség és jobb érthetőség kedvéért csak hamburgeradóként emlegetjük. - Hegyi Erika jegyzete(Bár úgy tűnik, épp a hamburgerekre nem vonatkozik majd az egészségtelen ételekre, italokra kivetett különadó.) A magyar ember köztudottan szereti a hasát, és azt szereti sokszor egészségtelen élelmiszerekkel teletömni. Ebben a rossz szokásban rejlő lehetőségeket ismerte föl a kormány. Az adó bevételt hoz az államnak, az embereknek pedig (a remények szerint) egészséget. Ez ugye látszólag ellentmondás, mert ha a kormány azt szeretné, hogy a jövőben ne vegyenek az emberek hamburgeradós termékeket, akkor miből lesz neki bevétele.

Az bánt engem kicsit ebben az új adóban, hogy tapasztalataim szerint egészségtelen termékeket a társadalom szegényebb rétegei fogyasztanak. Egyrészt azért, mert nincs pénzük a biora, a barna kenyérre, a valódi gyümölcsöt tartalmazó gyümölcslére, másrészt azért, mert felvilágosítás hiányában talán nem is tudják, hogy amit esznek, az árt az egészségüknek. Valószínűleg a vásárlók nagy része az adó kivetése után sem változtat majd fogyasztási szokásain. Legfeljebb hamarabb elfogy a kosztpénz.

Hegyi Erika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!