BOON Sziréna

2011.08.21. 15:09

Keresztúron a „vendégbűnözőket” is megfogják

Sajókeresztúr, Sajóivánka - A jól működő polgárőrség sokat javíthat egy-egy település közbiztonságán.

Sajókeresztúr, Sajóivánka - A jól működő polgárőrség sokat javíthat egy-egy település közbiztonságán. A közbiztonsággal kapcsolatos fórumokon gyakran hallani: „És hol vannak ilyenkor a polgárőrök?”. Az aktívan járőröző polgárőröknél ilyenkor szokott elszakadni a cérna, mert míg ők szabadidejüket feláldozva ügyelnek a rendre, addig a fenti kérdések feltevői általában otthon alusszák az igazak álmát, és fel sem merül bennük, hogy ők is csatlakozhatnának a polgárőrökhöz, akik a legtöbb településen igazán hasznos munkát végeznek.

Sajókeresztúrban például sorozatban járulnak hozzá a polgárőrök a vagyon elleni bűncselekmények elkövetőinek elfogásához, de legutóbb egy közlekedési balesetbe keveredett, forgalmi engedély nélkül autó vezetőjét is elcsípték. Kollár Miklós polgármester elmondta, az önkormányzat minden tőle telhető segítséget megad a jelenleg negyven aktív taggal működő polgárőrségnek, akik a megyei szövetségtől járművet is kaptak a szolgálatvégzéshez, az önkormányzat pedig éjjellátó készülékkel látta el őket. Talán ennek köszönhető, hogy a közelebbi-távolabbi településekről – Sajóbábonyból, Lyukóvölgyből – át-átruccanó pincefeltörőket és fémgyűjtőket nagy hatásfokkal tartják vissza a rendőrség kiérkezéséig.

A polgármestertől úgy tudjuk, a helyi körzeti megbízottal – és úgy általában a rendőrökkel – jó kapcsolatot ápolnak, gyakran közös akciókat szerveznek, amihez az önkormányzat a falubuszt is kölcsön szokta adni. Kollár Miklóstól becslése szerint, még úgy húsz embernek tudnának feladatot adni, de ennél több polgárőr felszerelése, koordinálása már nehézségeket okozhatna a településnek. Mivel augusztus 20-án Sajókeresztúron nem csak az államalapítást ünneplik, hanem falunapot is tartanak temérdek programmal, valamennyi helyi polgárőr szolgálatban lesz, ők tartják majd fenn a rendet.

A „polgárőrök” Sajóivánkán is kitettek magukért: még hivatalosan ugyan nem alakult meg az egyesület, de a tagok már nyitott szemmel járnak. Ennek köszönhető, hogy a közelmúltban egyikük felfigyelt rá, hogy idegen rendszámú autó áll az egyik sarokporta előtt. Amikor alaposabban körülnézett, feltűnt neki néhány markos férfi, akik egy szekrényt cipeltek ki éppen a házból. A tolvajok rádöbbentek, hogy lebuktak, kocsiba vágták magukat és elinaltak, ám szerencsére az udvaron hátrahagyták a szekrényt – amiben történetesen egy vadászpuska is volt. Ahogy a rendőrségtől megtudtuk, a kapott információk alapján az elkövetők köre már körvonalazódni látszik.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!