Borsod-Abaúj-Zemplén

2007.11.19. 16:15

Drágább lesz a gázolaj, mint a benzin

<p>Gázolaj 290 forint körüli áron - a szerdai drágulás után ennyiért is tankolhatjuk majd literjét. Ezzel az emeléssel - mivel most a benzin árát nem növeli a MOL - jelentősen drágább lesz a gázolaj, mint a benzin. <A href="http://apps.boon.hu/download/emtippek/miert_ennyi_az_uzemanyag_ara.pdf"><B>Miért ennyi az üzemanyag ára?</B></A> [.pdf - 46KB]&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.sothis/flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Az elmúlt három hétben folyamatosan emelkedtek az üzemanyagárak, már vannak olyan kutak az országban, ahol a benzin literjét 300 forintért adják. A miskolci árak ez alatt alakulnak, bár kérdés, hogy meddig, a szakértők ugyanis további drágulást prognosztizálnak. A borsodi megyeszékhelyen a kutak árait összevetve a legolcsóbb 95-ös benzint 278 forintért találtuk, a legdrágábbat 286,90 forintért, a gázolaj esetében ugyanez 280,90 és 287,90. Legalábbis szerda éjfélig. Azt követően – sajtóértesülések szerint – életbe lép a MOL újabb áremelése, de ezúttal csak a gázolaj ára emelkedik: négy forinttal.

Drágább gázolaj

Ezzel az emeléssel a gázolaj ára a MOL bruttó nagykereskedelmi árszintjén a 95-ös benzin árától magasabb lesz, pontosan fél forinttal. A MOL annak ellenére emeli a gázolaj árát, hogy az elmúlt egy hétben a világpiacon nem emelkedett az olajár és a dollár-forint árfolyamban sem következett be komolyabb változás. A gázolaj jegyzésára mindeközben feltehetően a fűtési szezon beindulásával kapcsolatos félelmeknek köszönhetően emelkedett.
A most szerdai áremelés után elmondható lesz, négy egymást követő hét során összesen 20 forinttal nőtt a gázolaj ára. Hogy a kutakon ez miként jelenik meg a nem egységes árképzés miatt még kérdéses, és azért is, mert az árakat nem csak az határozza meg, hogy mennyiért kapják a töltőállomások az üzemanyagot.
A folyamatos áremeléseket az autós társadalom nagy része mérgelődve fogadja. Kincses Jánosné az üzemanyagárakat érintő kérdésünkre mondta el: a napokban számolta össze a férjével, mennyi minden kiadással jár az autójuk fenntartása. Majd sorolta nekünk is: a havi lízing, az adó, a kötelező biztosítás, a Casco, most vettek négy téli gumit, és még tetemes összeg az üzemanyag, ami ugye most éppen egyre drágább. Varga Sándor ellenben nem mérgelődik a drága üzemanyagáron. Mint mondta kérdésünkre: nem tudja befolyásolni az árat, így inkább nem is idegesíti magát azon, viszont igyekszik okosabban, szervezettebben közlekedni, hogy ne autózzon fölöslegesen.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!