Borsod-Abaúj-Zemplén

2007.11.29. 14:49

„Miskolcon betonfalba ütközünk”

<p>Miskolc - Az Egyenlő Bánásmód Hatóság elmarasztalta Miskolcot egy szegregációs ügyben – így fogalmaz az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány elnöke, Újlaky András.A város nyilatkozatára még várunk. &#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/imkkk-merfoldko-es-hidszerep/cn/boon-news-em_01-20071129-115223"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>A debreceni ítélőtábla jogerős ítélete</B></A></p>

Elmarasztalta az Egyenlő Bánásmód Hatóság a miskolci önkormányzatot, mivel több oktatási intézményében elkülönítve oktatja-neveli a roma tanulókat a többi gyerekektől, így fogalmaz az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány elnöke, Újlaky András. A diszkriminációs ügyeket kivizsgáló hatóság határozatát egy hónappal ezelőtt kapta meg az alapítvány, és most várakozó állásponton van. A miskolci önkormányzat ugyanis 30 napon belül megtámadhatná a határozatot a bíróságon. Hogy ez megtörtént-e, arról nem kaptak hírt Újlakyék.

Dr. Gregor Katalin, az Egyenlő Bánásmód Hatóság munkatársa lapunknak elmondta, mérsékeltnek mondható a szankció, amit kiszabtak a miskolci önkormányzatra. Hogy pontosan mit állapítottak meg, nem tudhatta meg lapunk. A szakember szerint ugyanis a hatóság úgy döntött, mivel pénzbírságot nem szabtak ki Miskolcra, ezért nem hozzák nyilvánosságra a vizsgálat eredményét.
Újlaky András viszont úgy látja, a szankció, amit a hatóság hozott (az elnök szerint az, hogy az önkormányzat hagyjon fel szegregációs tevékenységével), sokkal „erősebb”, mint ha pénzbírságot róttak volna ki. Ugyanis számon kérhető, ellenőrizhető. Az alapítvány jelezte is ezt a város felé, ám ők - mint eddig sohasem - nem reagáltak a megkeresésre.

– Pedig jeleztük, milyen következményei lehetnek, ha figyelmen kívül hagyják a történteket – hangsúlyozta Újlaky András. – Az előzményeket, miszerint immár a második per folyik ebben az ügyben a város ellen, hogy az első perben részben elmarasztalta az önkormányzatot a bíróság, és most a hatóság is ugyanígy járt el. Ha az önkormányzat pályázni szándékszik a II. Fejlesztési Terv kereteiben belül kiírt közoktatási célú pályázatokra - milliárdos pénzekről van szó - akkor esélyegyenlőségi tervet is kell készíteniük. A történtek fényében nem sok esélyük lesz, hogy nyerjenek. Ha nem változtatnak a jelenlegi szegregációs gyakorlaton, akkor mi is megpróbáljuk megnehezíteni, hogy sikeresen szerepelhessenek.
A történtekkel kapcsolatban megkerestük dr. Kormos Vilmost, a miskolci önkormányzat főosztályvezetőjét. Ő bár ígéretett tett, hogy nyilatkozik az ügyben, eddig nem tette meg. Véleményének továbbra is helyt adunk.

Információ

Újlaky András elmondta, a hatóság az ő jelzésükre kezdett vizsgálódni Miskolcon. Egy szociológiai felmérés volt az alapja. Nyíregyházi és miskolci iskolákban vizsgálódtak, (azokban, amelyek nem voltak tárgyai a korábbi miskolci intézmények ellen indított pernek). Azt vizsgálták, hogy elkülönítik-e egymástól a roma és nem roma gyermekeket. Több iskolára jellemző, hogy az évfolyamonkénti három osztályból egy kéttannyelvű (a), egy sport- vagy énektagozatos (b) és egy vegyes tantervű (c). A felmérés szerint az (a) osztályokban nincs, a (b)-ben alig van, a harmadikba (c) pedig nagyrészt cigány gyerekek járnak. A hatóság - mondta Újlaky András - három iskolában állapította meg a szegregációt Miskolcon, marasztalta el az intézményfenntartót, és írta elő a helyzet megszűntetését.

 

Kemény betonfal Miskolcon

Megkérdeztük, mennyire jellemző Magyarországra az, ami szerintük Miskolcon történik. Sehol nem tapasztalták, hogy hasonlóan „kemény betonfalnak” ütköznének, válaszolta Újlaky András. Nyíregyházán és Hajdúhadházon például hajlandóak voltak az együttgondolkodásra. Amikor megállapították a szegregációt, ott azonnal léptek. Megkérdeztük, miben látná az alapítvány a megoldást. Az elnök úgy látja, egyetlen tollvonással biztos, hogy nem lehet változtatni. Szakértők bevonásával olyan tervet kell készíteni, amely évek alatt, folyamatában hoz eredményt.

 

ELŐZMÉNYEK:

2004-ben azért perelte be a miskolci önkormányzatot az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány, mert szerintük hátrányosan különböztették meg a roma gyerekeket a többiektől az iskolák összevonásával. Három miskolci iskolánál észlelték a szerintük törvénytelenséget. A Selyemréti iskolát a József Attila utcaival, a Komlóstetôit a Fazola Henrik iskolával a Bulgárföldit pedig a perecesi általános iskolával vonták össze. A bíróság nem adott helyt az alapítvány keresetének. Másodfokon a Debreceni Ítélőtábla ítélkezett: helybenhagyták az elsőfokú ítéletet, egyetlen - azóta a felek által más és másféleképp magyarázott - pont kivételével. Ebben az olvasható, hogy az önkormányzat a beiskolázási körzethatárok összeolvasztásának elmulasztásával (ezt a lépést azonban még a per kezdete elôtt pótolta) megsértette több iskola roma tanulóinak egyenlô bánásmódhoz való jogát. Azóta 2007 elején az alapítvány újra beperelte a miskolci önkormányzatot - hasonló okokból. A per még folyamatban van.

Kapcsolódó:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!