Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.03.10. 15:50

Az életre készítsen az iskola!

<p>Gönc - Az aktuális közoktatási feladatokról tanácskoztak a közelmúltban Göncön.</p>

Az Encsi Többcélú Kistérségi Társulás és az Abaúj-Hegyközi Többcélú Kistérségi Társulás közös jegyzői – igazgatói értekezletet szervezett február 21-én a gönci Károlyi Gáspár Általános Iskolában. Az értekezlet bemutató tanítással kezdődött, melyet Széplaki Erzsébet az Apáczai Kiadó tankönyvszerzője tartott. A tankönyvszerző a gönci 5.b osztályosok közreműködésével azt mutatta be, hogy a gyakorlatban hogyan kell megvalósítani a nem szakrendszerű oktatás keretében a képességfejlesztést.

Új módszerek

A bemutató tanítás után Körtvélyesi Ildikószakértő adott tájékoztatást a pedagógusok számára kiírt teljesítmény-motivációs pályázat beadásának lehetőségeiről. Az intézmények és a fenntartók közoktatással kapcsolatos feladatairól és a hatósági ellenőrzés tapasztalatairól Ragályiné Hajdú Zsuzsanna az Oktatási Hivatal regionális területi igazgatója tartott beszámolót.
A tanácskozás befejezéseként Pecze János a gönci Károlyi Gáspár Általános Iskola igazgatója Szemléletváltás a közoktatásban címmel tartott tájékoztatót. Elmondta, hogy a hátrányos helyzetű, magatartás-zavaros gyermekeket a hagyományos óraszervezéssel nehezen lehet motiválni. Új módszerek szükségesek, melyeket olyan gyakorlatias feladatokkal kell ötvözni, melyek az életre készítenek fel. A tanárcentrikus és a tantárgycentrikus tanulás helyett a diák- és a problémaközpontú gondolkodás kell, hogy meghatározza napjaink pedagógiai tevékenységét. Tájékoztatóját a Vállfa című kiállítással szemléltette, mely bizonyítja, hogy a hátrányos helyzetű gyermekekkel is lehet eredményt elérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!