Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.07.15. 16:17

Az innováció kitörési lehetőséget jelenthet

Miskolc - A helyi vállalkozások építenek az egyetemen felhalmozott tudásra.

Miskolc - A helyi vállalkozások építenek az egyetemen felhalmozott tudásra.Együttműködési megállapodást írt alá pénteken délelőtt a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Miskolci Egyetem. Mint Ádám Imre, a VOSZ B.-A.-Z. megyei elnöke elmondta, a szervezet tapasztalatai szerint a megyei vállalkozások még mindig gyenge lábakon állnak, s bár az Európai Unió kilábalóban van a válságból, ennek régiónkban nem sok jele látszik.

A kis- és középvállalkozások az olcsó tömegtermelésben nem vehetik fel a versenyt egyes népesebb országokkal, ezért a kutatás-fejlesztésre, az innovációra, a minőségi termékek létrehozására kell fektetniük a hangsúlyt. Ehhez ki kell használni a jogi lehetőségeket. A szakképzési hozzájárulást képzésre, az innovációs járulékot kutatás-fejlesztésre lehet fordítani – ezekkel a lehetőségekkel tehát érdemes élniük a kis- és középvállalkozásoknak is. A régióban a Miskolci Egyetem, mint minőségi tudásbázis, a vállalkozások innovatív fejlődéséhez jó hátteret biztosíthat.

Prof. Dr. Patkó Gyula, a Miskolci Egyetem rektora szerint az egyetemnek három fontos szerepe van: a tudás őrzése, gyarapítása és átadása, ehhez jön hozzá a térségben tevékenykedő vállalkozások támogatása. A VOSZ tagvállalatainak fontos a Miskolci Egyetemen felhalmozott tudás, mert maguk ritkán rendelkeznek a kutatás-fejlesztés minden feltételével. Az egyetemnek pedig a vállalatok irányából érkező feladatok adhatnak inspirációt, ami sok esetben szakdolgozatok, diplomamunkák vagy doktori disszertációkhoz szolgáltatnak alapanyagot.

Az egyetemnek már nagyobb és kisebb cégekkel is van együttműködési megállapodása, a Bosch például a mechatronikai tanszék létrehozásában, a Fux Kft. egy világszínvonalú laboratórium megteremtésében játszott fontos szerepet, de mint a rektor elmondta, írt már alá 6500 forintos támogatói szerződést is, ami azt bizonyítja, hogy a kicsi is fontos, azt is meg kell becsülni.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!