Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.10.08. 11:31

A DAM kálváriája

Miskolc - Több mint másfél éve húzódik a DAM sorsáról folyó tárgyalás.

Miskolc - Több mint másfél éve húzódik a DAM sorsáról folyó tárgyalás.

2010. május 6-át írtunk, amikor csalódottan jelentette be a felszámoló a DIFÓ Kft.-n keresztül foglalkoztatott 157 főnek, hogy a közel 6,5 hónapos foglalkoztatástól remélt munkalehetőség az utolsó pillanatban nem valósult meg a megváltozott vevői szándék miatt. A miértekről, a tárgyalásokban érintett partnerek, a befektetők egymás közti egyeztetéseiről információ hiányában nem tudott hiteles tájékoztatást adni, találgatásokba pedig nem kívánt bocsátkozni Perpék Ildikó, a DAM 2004 Kft. „fa” felszámolója. Mindezek miatt a felszámoló az érvényes és eredményes pályázatot benyújtó ISD POWER Kft. által kijelölt, annak érdekeltségi körében lévő ÖKO-FERR Kft.-nek értékesítette a diósgyőri kohászat vagyonát.

 

Nem haladnak előre

 

Ugyanekkor írta az Észak-Magyarország azt is, hogy az ÖKO-FERR Kft. azt közölte: nem tud még megfelelő perspektívát felelősséggel felvázolni, mert csak egy későbbi sikeres befektetői tárgyalás után lát esélyt a gyár újraindítására. Mint ezt korábban is kijelentette, szándéka a vagyon egyben tartása, a működtetésre való készség megőrzése és tovább értékesítése.

Azóta eltelt több mint egy év, és bár a CVS török-szír befektetőcsoport Észak-Magyarország által ismert képviselői folyamatosan egyeztetnek hol a kormány, hol a kohászati vagyont tulajdonló társaság képviselőivel, gyakorlatilag egy tapodtat sem haladtak előre azon az úton, hogy belátható időn belül a gyár újraindításáról számolhatnának be. Mint mondják, a lassan másfél éve tartó tárgyalások után is újabb és újabb tanulmányokat, pénzügyi kimutatásokat és egyéb adatokat kérnek tőlük.

 

A minisztérium hallgat

 

A befektetőtől kapott utolsó információ alapján ők továbbra is tartják vételi ajánlatukat, de fogytán a türelmük. Abban az esetben, ha a tulajdonos – a hangoztatottal ellentétben – nem akarja eladni a DAM vagyonát, az Észak-Magyarországban korábban ismertetett projektet a DIGÉP területén valósítják meg. A nemrégiben tett helyszíni bejárást követően ugyanis megállapították, hogy a DIGÉP területe talán még alkalmasabb is elképzeléseik megvalósítására. (Mint azt korábban megírtuk, többek között új hengersorokat és kohászati alkatrészeket, berendezéseket is gyártó üzemet építenének. Így a kohászatban közvetlenül foglalkoztatandó 600-700 ember mellett további 500 embernek adnának munkát – nem beszélve a különböző szolgáltatásokhoz igénybe vett közvetetten foglalkoztatottakról.) Ez esetben viszont már szinte lehetetlen lenne tulajdonost találni a DAM vagyonának. Éppen ezért felvetődik a kérdés: mit akar a tulajdonos, mire vár? És mit szól mindehhez a kormány?

S ha már felvetődik a kérdés, az Észak-Magyarország fel is tette. A tárgyalásokat az időközben leváltott Becsey Zsolt államtitkársága felügyelte/felügyeli, sajtóosztályuktól július 11-e óta várjuk a választ arra, hogy megkapja-e a tervezett fejlesztések megvalósításához szükséges kormánygaranciát a befektető? Miért húzódik eddig a döntéshozatal? (A kohászati vagyon többmilliárdos vételárán felül – amit saját pénzből fizetnének – a többmilliárdos fejlesztéseket hitelből oldanák meg, amihez megszerezték a bankok finanszírozási szándéknyilatkozatát, de a hosszú lejáratú hitel folyósításának feltétele a kormánygarancia.) Sajnos a kitartó érdeklődés ellenére a mai napig nem kaptunk választ a minisztériumból.

 

Kik a lehetségesek?

 

Mint ahogy nem kaptunk érdemleges választ a DAM vagyonát birtokló ÖKO-FERR Kft. ügyvezetőjétől sem. Mányi István mindössze annyit mondott megkeresésünkre, hogy folyamatosan tárgyalnak a lehetséges befektetőkkel, és igyekeznek a legjobb döntést meghozni. Kérdésünkre, hogy a lehetséges befektetők alatt azokat a kanadai és izraeli csoportokat érti még, akik a pletykák szerint csak ócskavasként tekintenek a gyárra és a hulladékként való értékesítés a szándékuk, erről nem állt módjában nyilatkozni. De újfent megerősítette: a legjobb megoldásra törekednek, ám hogy ez mikor várható, arról szintén nem tudott nyilatkozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!