Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.10.19. 18:06

Vona Gábor: Előretekintő reformra van szükség

Miskolc - Vona Gábor: A felsőoktatás áldozatul eshet a kormány gazdaságpolitikai csődjének.

Miskolc - Vona Gábor: A felsőoktatás áldozatul eshet a kormány gazdaságpolitikai csődjének.

A Citromfa Politikai Műhely meghívására a Miskolci Egyetemen tartott előadást Vona Gábor, a Jobbik Magyarországért Mozgalom országos elnöke, aki a fórum előtt újságíróknak elmondta: a Jobbik nyitott a fiatalok irányában – ez a párt rendelkezik a legfiatalabb politikusokkal és szavazóbázissal –, ezért örömmel tesz eleget az egyetemisták meghívásának. Magyarország nagyon komoly válságban van – folytatta a pártelnök, aki attól tart, a felsőoktatás a kormány gazdaságpolitikai csődjének áldozatává válik, ugyanis a felsőoktatási reform nem más, mint megszorítás.

Azzal Vona Gábor is egyetért, hogy a felsőoktatásban változásokra van szükség, de annak új struktúráját nem a mai torz, kiszolgáltatott piaci viszonyokhoz kellene igazítani. A jelenlegi koncepcióban nincs jövőbe tekintés, nem látni a Fidesz gazdaságpolitikai stratégiáját – mondta Vona Gábor, majd hozzátette: mert meglátása szerint nincs is gazdasági, csak társadalmi stratégiája a kormányzó pártnak, ami nem más, mint hogy megteremtse a maga másfél-kétmillió fős új elitjét, akikre hosszú távon támaszkodni akar. Ezt Vona elhibázott stratégiának nevezte, mert társadalmi robbanáshoz vezethet. A pártelnök amerikai zombifilmekhez hasonló jeleneteket, éhséglázadást vizionált, majd hozzátette: elkeserítő, hogy a kormányban semmiféle belátás nincs, ami abban is megmutatkozik, hogy benyújtotta a „gazdagok költségvetését”, ahol minden terhet az egyre szegényebb emberek vállára rak.

A Jobbik alternatívát kínál: újratárgyalnák (átütemezés, fizetési moratórium, míg a gazdaságunk talpra nem áll) az államadósságot, valódi keleti fordulatot hajtana végre Kína, India és az arab világ irányába, és a multinacionális nagyvállalatok helyett a hazai vállalkozásokat részesítené előnyben.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!