Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.11.03. 14:35

Nemcsak a por sok, büdös is van

Miskolc - Az avarégetési tilalmat betartatják, a szeméttel fűtés ügyében tehetetlen a hivatal.

Miskolc - Az avarégetési tilalmat betartatják, a szeméttel fűtés ügyében tehetetlen a hivatal.

A megye több városában napok óta magas a levegő szállópor-koncentrátuma, ezért több önkormányzat is elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. Ez Miskolcon is megtörtént, az önkormányzat felhívta a lakosság figyelmét, hogy a légúti megbetegedésben szenvedők, a kisgyerekek és az idős emberek lehetőleg keveset tartózkodjanak a szabadban, és kerüljék a szellőztetést. A járművek – főleg a dízelüzemű autók – tulajdonosait arra kérték, hogy inkább tömegközeledési eszközt használjanak, az avar és a kerti hulladék égetését azonban kimondottan megtiltották.

Ennek ellenére sokan fittyet hánynak a tilalomra, írják olvasóink lapunk, az Észak-Magyarország levelezőfórumán, az Agorán, és azt kérdezik, kihez lehet fordulni, ha kerti füstölést tapasztalnak?

Sallai Ferenc, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség kommunikációs vezetője arról tájékoztatta lapunkat, hogy az ilyen, a város területén tapasztalt szabadtéri égetéssel kapcsolatban a felügyelőség nem tud intézkedni, a tilalom elrendelése és annak betartatása az önkormányzat feladata.

Dobos Tímea, a városháza szóvivője munkatársunk kérdésére elmondta, szigorúan veszik a tilalom betartását, amit a közterület-felügyelet ellenőriz; ha avarégetést tapasztalnak, intézkednek, ha pedig bejelentés érkezik hozzájuk, kimennek a helyszínre, és megteszik a szükséges lépéseket. A szóvivő arra kérte olvasóinkat, ha ilyesmit tapasztalnak, keressék a közterület-felügyeletet.

Levelezőink azonban nem csak a szabadban rakott tűz, hanem a kályhákban, kazánokban elégetett műanyag és gumi bűze miatt is szót emeltek, ám – mint Dobos Tímea elmondta – ezekben az esetekben a közterület-felügyelők is tehetetlenek, hiszen nem mehetnek be a lakásokba, leellenőrizni, ki mivel fűti a lakásást.

ÉM-SZP


Szakemberek figyelmeztetnek a szmog veszélyeire. Különösen veszélyeztetettek a légúti és keringési betegségben szenvedők, a csecsemők, a gyermekek, az idősek, az aktív és passzív dohányosok. (Nem maradt ki valaki?) Szalóczi Katalin jegyzete


A kialakuló köd csak ront a város „nehéz” levegőjének minőségén.


Jelentősen megnőtt a szállópor-szennyezettség az elmúlt napokban az észak-borsodi Kazincbarcikán, kedden már 34 százalékkal meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!