Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.11.07. 18:15

Távozott Tokaj főépítésze

Tokaj - Bodonyi Csaba lemondásának okaként az önkormányzaton folyó belháborút nevezte meg.

Tokaj - Bodonyi Csaba lemondásának okaként az önkormányzaton folyó belháborút nevezte meg.

Lemondott tisztségéről Bodonyi Csaba, Tokaj főépítésze. Mint munkatársunknak elmondta, az önkormányzat jegyzőjéhez múlt szombaton eljuttatott levelében is azt írta: „háborúban hallgatnak a múzsák”. A városházán olyan légkör uralkodik, amiben nem lehet alkotó munkát végezni, ő viszont használni akar és nem harcolni.

A Széchenyi- és Ybl-díjjal is kitüntetett építész távol akarja tartani magát a politikától, azonban úgy véli, Tokajban „Esztergom-szindróma” kezd kialakulni, vagyis a szavazók által megválasztott képviselő-testület és a szavazók által megválasztott polgármester között elharapódzott viszály már a munkavégzést akadályozza. Mint Bodonyi Csaba kifejtette, csaknem negyedszázadon át volt Tokaj főépítésze, és azon dolgozott, hogy a város a tokaji bor hírnevéhez méltóan nézzen ki. Hogy a főépítész jó tanácsokkal látta el a polgármestert, azt számos elismerés támasztja alá: Bodonyi Csaba hivatali ideje alatt Hild-éremmel, Kós Károly-díjjal, a Kultúra Magyar Városa 2008 díjjal tüntették ki Tokajt, a történelmi borvidék kiérdemelte a világörökségi címet, míg Bodonyi Csaba 2005-ben az év főépítésze lett. Májer Jánost hatodik alkalommal választották polgármesteré Tokajban, ami azt jelzi, hogy a város lakossága elégedett azzal a munkával, amit a Tokajért végzett – és ezt nem elegáns dolog megkérdőjelezni.

Az építész kifejtette még: ha a választások után az addig szemben álló felek nem tudják befejezni a kampányt, és ahelyett, hogy elfogadva a kialakult helyzetet, együtt dolgoznának a városért, az alacsony politikai kultúrát, s kompromisszum-készséget feltételez. „Nem tudok – mert nem is lehet – a városházán kialakult, s a politikai kultúrát nélkülöző légkörben, a polgármester és munkatársai (beleértve magamat is) elleni trófeavadász lincshangulatban, a folyamatos öncélú konfliktuskeresésben, vádaskodásban-védekezésben, gyűlölködésben tovább dolgozni” – írta Bodonyi Csaba munkatársunknak is megmutatott levelében.

Információink szerint a polgármester nem ért egyet a főépítész lemondásával, de Bodonyi Csaba hajthatatlan, mint elmondta, nem változtatja meg a döntését. Úgy tudjuk, korábban három másik, szakember is távozott kényszerűen az önkormányzattól a feszült légkör miatt.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!